<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.retetedesuflet.ro

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Cooking with my soul: 01.04.2013 - 01.05.2013

Cooking with my soul

28 apr. 2013

Smoothie bicolor cu leurda, avocado si rosii / Wild garlic, avocado and tomatoes smoothie






Sunt suparata. Foarte suparata! Pai cum altfel as putea fi cand am facut smoothie-ul asta cu atata drag si atentie, apoi am asezat cu grija cele doua straturi in pahar (ca sa nu se amestece), am tras/impins masa ca sa am cea mai buna lumina posibila, am reglat inaltimea trepiedului, am pus aparatul foto pe el, si cand sa-l deschid sa fotografiez .... stupoare! Nu porneste! Si nici nu avea cum, atata timp cat uitasem acasa bateria. :))))) Eram ca un copil caruia i s-a luat din fata bomboana preferata. Prin urmare m-am descurcat si eu cum am putut: am facut poze cu telefonul. Va rog sa fiti indulgenti si sa dati o sansa smoothie-ul astuia pentru ca e o combinatie dementiala. L-am facut pentru campania “Castig timp cu Philips si Gustos.ro” la care am fost invitata cu ceva timp in urma. Nu stiu daca o sa mai participe la concurs, pentru ca l-am postat cam tarziu, dar eu totusi incerc :P
In campanie am fost rugati sa rapundem si la o intrebare Ce ai face cu timpul castigat in fiecare saptamana (circa 1,5 ore) daca ai prepara sucuri/smoothies cu aparatele Philips?
Raspunsul meu poate parea ciudat, dar eu asta as face: dulciuri impreuna cu baiatul meu :) 

Si acum cateva cuvinte despre combinatia mea:  Primul strat e de leurda cu putin avocado si putin lapte de cocos. E iute, cremos si aromat. Al doilea strat e foarte simplu, din rosii fara seminte si suc cam roz rosiile astea, dar in aprilie la ce te poti astepta, cu putina sare. La inceput ma gandisem sa pun si putin ghimbir ras, dar m-am razgandit si bine am facut. Amestecul ar fi fost mult prea iute pentru gustul meu. Va recomand sa mancati din ambele straturi in acelasi timp, pentru ca dulceata rosiilor va contrasta tare bine cu iuteala leurdei. Pe langa merg bine si niste tortilla chips :)

Si daca-i reteta cu leurda, n-are cum sa lipseasca de la "Dulce Romanie", gazduita luna aceasta de Magda Adina de la Cat's Kitchen.



Smoothie bicolor cu leurda, avocado si rosii

Ingrediente pentru 2 portii
  • 1 legatura leurda
  • 1/2 avocado copt bine
  • 50- 80 ml lapte de cocos 
  • 4 rosii
  • sare dupa gust

Mod de pregatire:
  •  Frunzele de leurda se curata de codite, se spala si se taie bucati mari. Se pun in paharul unui blender. Deasupra se pune avocado taiat in bucati si putin lapte de cocos. Se mixeaza bine. Se poate adauga lapte de cocos in plus, pana se ajunge la consistenta dorita. Se sareaza
  • Paharul blenderului se spala si inauntru se pun rosiile felii, fara seminte si suc. Se mixeaza bine. Se sareaza. 
  • Se aseaza in straturi intr-un pahar inalt si smoothie-ul se serveste cu chipsuri de tortilla.

Etichete: , , , ,

25 apr. 2013

Taietei de casa, cu faina integrala si leurda / Homemade pasta with whole wheat and wild garlic




Luna asta si cea care vine e pentru mine luna leurdei. Plantuta asta care creste salbatic la margine de padure, apare primavara ca sa ne innebuneasca simturile. Are o aroma deosebita de usturoi si poate fi folosita in toate combinatiile pe care vi le imaginati. Ia sa vedem ce am facut eu pana acum: pesto de leurda, supa crema de broccoli cu leurda, placinta cu leurda si branza, supa crema de leurda, quiche cu leurda.
Anul acesta le-am facut din nou, dar pentru evenimentul "Dulce Romanie" gazduit luna asta de Cat's Kitchen trebuia sa ma prezint cu ceva nou. Asta pentru ca Magda (o impatimita a leurdei ca si mine) a ales-o drept vedeta si bine a facut! Plantuta asta trebuie popularizata cat mai mult.
Prin urmare, ce am facut eu aici? Niste paste din faina integrala, la care am adaugat si putina leurda. Cum au fost? Le-am lasat la uscat cateva zile, apoi le-am fiert si le-am mancat cu putin unt si sparanghel. Magnific!



Taietei de casa, cu faina integrala si leurda

Ingrediente pentru 2 persoane
  • 200 g faina integrala
  • 2 oua 
  • 2 linguri de apa
  • 4 frunze de leurda
 Mod de pregatire
  • Faina, ouale si apa se amesteca cu o furculita, apoi se framanta coca 5 minute. Daca e prea lipicoasa coca, se presara cu putina faina ca sa poata fi framantata.
  • Taie leurda fasii subtiri. Framant-o impreuna cu coca, pana ce a fost incorporata. Inveleste coca in folie de plastic si las-o sa se odihneasca o ora la tempertura camerei.
  • Imparte coca in trei si intinde fiecare bucata cat mai subtire, cu un sucitor. Taie coca in fasii pe care le pui la uscat.
  • Taieteii uscati se pot pastra in saculeti de carpa. 
  • Taieteii din faina integrala se fierb 10 minute in apa cu sare. Se pot asocia cu putin unt si sparanghel fiert simplu.


Etichete: , , , , ,

23 apr. 2013

Tort de ciocolata cu crema de zmeura si mascarpone / Chocolate cake with raspberry and mascarpone filling







LA MULTI ANI de Sf Gheorghe! Tortul e facut special pentru cei care-l sarbatoresc azi pe tatal meu. Eu n-o sa fiu acolo,  prin urmare imi pare rau, dar nu va pot arata sectiunea prin el. O sa ma credeti pe cuvant cand o sa va spun ca tortul asta are blat de brownie cremos, alune de padure in crema caramel, crema de mascarpone cu suc de zmeura, iar desupra ganache cremos de ciocolata neagra. Cum vi se pare totul? Cremos, nu? :)))


Tort de ciocolata cu crema de zmeura si mascarpone


Blat de brownie cu mascarpone (pentru forma rotunda de 28 cm)
  • 200 g unt
  • 90 g ciocolata amaruie
  • 150 g zahar
  • 30 g cacao
  • 125g mascarpone
  • 3 oua la temperatura camerei
  • 75 g faina
  • Topeste untul si ciocolata la baia de aburi. Ai grija sa nu intre apa in crema. Amesteca bine cu un tel in forma de para, pana ce se omogenizeaza si nu mai ramane nici o bucata de ciocolata netopita. Adauga zaharul si cacaoa, amesteca pana se topeste putin. Lasa amestecul sa se raceasca putin. 
  • Incalzeste cuptorul la 180 C
  • Adauga mascarpone si mixeaza la viteza mica. Adauga ouale unul cate unul, mixand dupa fiecare. Adauga si faina. Omogenizeaza. 
  • Toarna coca in tava unsa cu unt. Coace prajitura 30 de minute (sau pana ce trece proba scobitorii) la 180 C. Scoate prajitura din cuptor. Lasa blatul la racit pe un gratatr pentru cateva ore (se poate si pana a doua zi)
 Blatul trebuie sa arate asa   


Alune in crema caramel
  • 50 g miere
  • 50 g zahar
  • 50 g smantana 20%
  • 10 g unt
  • 1 lingurita amidon de porumb
  • 30 ml lapte
  • 50 g alune de padure si pecan
  • Intr-o ulcica se amesteca mierea, zaharul, untul, smantana si se pun pe foc mic, pana ce se topesc. Se lasa pe foc in jur de 10 minute, amestecand din cand in cand cu un tel para. Crema trebuie sa capete o culoare maronie si un gust bun de caramel. Laptele se amesteca cu amidonul, pana ce acesta se dizolva. Se adauga in caramel si se fierbe la foc mic, amestecand incontinuu cam 5 minute. Se adauga alunele si se amesteca.
  • Pune blatul la loc in forma rotunda, sau intr-un cerc reglabil de patiserie. Se unge blatul cu aceasta crema si se lasa la racit, ca sa se intareasca

Crema de mascarpone cu zmeura
  • 500 g mascarpone
  • 400 g zmeura (poate fi si decongelata)
  • 150 g zahar pudra
  • 7 g gelatina

  • Pune gelatina intr-o cescuta, amestec-o cu 2 linguri de apa .
  • Paseaza zmeura intr-un blender, apoi treco printr-o strecuratoare. Ai nevoie de aproximativ 250 ml de suc de zmeura. Intr-o craticioara amesteca sucul de zmeura cu zaharul pudra. Pune pe aragaz si incalzeste putin, ca sa se dizolve bine zaharul. Nu fierbe. Cand zaharul nu se mai simte, adauga gelatina. Amesteca pana ce aceasta e dizolvata bine.
  • Mixeaza putin mascarponele intr-un castron, ca sa se omogenizeze. Adauga sucul de zmeura racit la temperatura degetului. Mixeaza pana ce e omogenizat.
  •  Toarna crema de zmeura deasupra celei de caramel. Lasa tortul la rece (in frigider) pana a doua zi. Scoate cu grija cercul de patiserie.

Ganache moale de ciocolata neagra
  • 100 g ciocolata neagra
  • 50 g smanatana grasa
  • 40 g zahar pudra vanilat facut in casa
  • 125 g mascarpone

  • Incalzeste smantana si pune in ea ciocolata taiata mic. Amesteca pana ce ciocolata e topita bine.
  • Mixeaza mascarpone cu zaharul pudra. Adauga ciocolata topita si mixeaza pana ce totul e omogenizat bine. Toarna crema peste tort si orneaza dupa preferinta. 
  

Etichete: , , , , ,

16 apr. 2013

Quiche cu dovlecei si gorgonzola / Quiche with zucchini and gorgonzola





Din cand in cand ne apuca pofta de tarta. Adevarul e ca ne place tare mult aluatul asta nisipos si fraged, mai ales daca e umplut cu crema sarata de branza si legume. De-a lungul timpului am facut astfel de tarte sarate(quiche) umplute cu leurda, sparanghel, ciuperci si chiar cu flori de dovlecel. Azi a venit vremea sa pun dovlecei in tarta mea. Ca sa arate mai frumos am folosit zucchini, care au o coaja de un verde primavaratec. La fel de bine se pot folosi dovlecei romanesti, cu conditia sa fie micuti si fara seminte. Cateva felii de ridiche o sa confere acestui quiche putina roseata in obraji si textura crocanta.



Quiche cu dovlecei si gorgonzola

Ingrediente:
  • 250 g faina
  • 100 g unt rece
  • 3-4 linguri cu apa rece
  • 200 g gorgonzola
  • 1 ou
  • 100 ml smantana
  • 2 zucchini mai mici
  • 2-3 ridichi de luna
  • sare, piper dupa gust
Mod de pregatire:
  •  Mai intai se face coaja de tarta. Untul se taie in bucatele mici si se pune peste faina. Se amesteca cu varfurile degetelor (ca sa nu se topeasca untul) pana ce toate bucatelele de unt sunt acoperite de faina. Se adauga 3 linguri de apa rece si se amesteca putin pana ce se formeaza coca. Daca nu se formeaza, mai adauga cate o lingura de apa. Pune coca in folie de plastic si las-o la frigider cateva ore ca sa se raceasca (se poate si peste noapte)
  • Coca se intinde in forma dorita (preferabil dreptunghiulara) si se coace 10 minute la 180 C.
  • In timpul asta se pregateste umplutura. Intr-un blender se pun gorgonzola, oul, smantana si putin piper. Mixeaza bine.
  • Cu un peeler taie fasii subtiri de zucchini. Restul de dovlecel se pun in blender peste crema de branza si se mixeaza bine. Se potriveste umplutura de sare si piper si se toarna in coaja de tarta. Deasupra se aseaza feliile subtiri de zucchini si se orneaza cu felii subtiri de ridichi.
  • Se coace 15- 20 minute la 180 C

Etichete: , , , , , , , ,

11 apr. 2013

La Taverna. La Zavat





Azi vreau sa va povestesc despre ultima mea aventura culinara. Se numeste Taverna La Zavat si o gasiti in bucuresti pe Popa Nan. Cum am ajuns eu aici? Am castigat un concurs. De fapt au ei concursul asta saptamanal pe facebook., asa ca puteti sa participati si voi. Sa nu credeti ca scriu acum review-ul asta pentru ca am castigat. Daca cititi blogul stiti ca daca nu-mi place ceva, totdeuna scriu adevarul. Dar de data asta chiar mi-a placut. Mult! Si e greu sa ma multumeasca pe mine masa la un restaurant.
Taverna La Zavat e situata pe o strada centrala si circulata, dar intrand inauntru gasesti o oaza de liniste. Cu muzica frumoasa greceasca. Ce mi-a placut mult e ca are saloane separate pentru fumatori si nefumatori. Pentru mine e foarte important sa nu plec acasa mirosind a tutun!





Pentru inceput, pe masa au aparut antreurile: Hummus, Icre de crap, Branza feta condimentata. Foarte consistente toate, asa ca te puteai satura doar cu ele. Mai ales ca au avut alaturi pita calda.



Bune toate. Icre adevarate, nu din alea umflate cu paine sau mai stiu eu ce. Cu ceapa rosie.


Branza cremoasa, foarte putin sarata si stropita cu un ulei cu ardei iuti. Cel mai mult mi-a placut hummusul, pe care nu stiu de ce ei il numesc Tahini. Eu stiu ca tahini e pasta de susan, pe care in nici un caz nu o poti manca simpla. Ce am mancat eu, foarte bun de altfel, era pasta de naut cu tahini, adica hummus.


Felul principal a fost un file de dorada la gratar, cu legume intr-un sos cu otet balsamic si ardei iute.


Pestele bine facut, suculent si nu uscat. Legumele facute, dar inca tari. Iar sosul o nebunie. Impreuna s-au amestecat intr-o farfurie gustoasa, cu textura si atragatoare ochiului. Si papilelor gustative.


Desertul a intregit toata masa. De fapt cred ca pe el trebuia sa-l mancam primul :P
Tort de ciocolata cu nuca si caramel Ce-ti poti dori mai mult?




Etichete: , , ,

8 apr. 2013

Brownies cu mascarpone / Brownies with mascarpone





Brownies (sau asa cum le zicem noi, negresele) sunt printre cele mai apreciate prajituri. Am gasit multe retete, dar tare mult mi-a placut cea a Catalinei, pe care am si facut-o aici.
Reteta de azi a aparut din necesitatea de a folosi cumva cele doua cutii de mascarpone pe care le aveam in frigider. Am pus mascarpone in prajitura propriu-zisa, iar asta a facut-o cremoasa si fara textura spongioasa. Deasupra e un ganache din mascarpone putin mai dens, asa ca prajitura se poate taia foarte usor. Toata ciocolatosenia asta a fost terminata cu un sos dulce-acrisor de fructe de padure.




Brownies cu mascarpone

Ingrediente pentru o tava de 40 cm x 25 cm
  • 400 g unt
  • 160 g ciocolata amaruie
  • 300 g zahar
  • 75 g cacao
  • 250 g mascarpone
  • 6 oua la temperatura camerei
  • 150 g faina
Ganache

150 g ciocolata amaruie
250 g mascarpone

2 linguri zahar pudra

Mod de pregatire:
  • Topeste untul si ciocolata la baia de aburi. Ai grija sa nu intre apa in crema. Amesteca bine cu un tel in forma de para, pana ce se omogenizeaza si nu mai ramane nici o bucata de ciocolata netopita. Adauga zaharul si cacaoa, amesteca pana se topeste putin. Lasa amestecul sa se raceasca putin. 
  • Incalzeste cuptorul la 180 C
  • Adauga mascarpone si mixeaza la viteza mica. Adauga ouale unul cate unul, mixand dupa fiecare. Adauga si faina. Omogenizeaza. 
  • Toarna coca in tava unsa cu unt. Coace prajitura 30 de minute (sau pana ce trece proba scobitorii) la 180 C. Scoate prajitura din cuptor.
  • Imediat se face crema ganache: mascarpone si zaharul pudra se incalzesc si in ele se pune ciocolata rupta bucati mici. Cand crema e omogenizata bine, se intinde peste prajitura. Se lasa la racit pana a doua zi.



Etichete: , , , , , , ,