<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.retetedesuflet.ro

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Cooking with my soul: 01.01.2013 - 01.02.2013

Cooking with my soul

30 ian. 2013

Muschi de vita la gratar cu ceapa caramelizata / Grilled sirloin with caramelized onions






... si vine vremea cand ai vrea sa mananci si o bucatica de carne. Daca e sa intrebi publicul care e cea mai buna carne, parerile-s impartite. Dar sunt mai mult ca sigura ca la noi romanii locul unu e ocupat de carnea de porc. Eu nu neg ca o fi buna (doar nu degeaba e atata lume innebunita dupa ea), dar cred ca multi n-au incercat o carne de vita de buna calitate pregatita asa cum trebuie. Adevarul e ca greu se gaseste un muschi de vita care sa ramana moale dupa gatire. Am eu experiente destule, cand am cumparat vita de hypermarketuri si a ramas tare ca o talpa indiferent cum am incercat s-o pregatesc. Dar celui care cauta si isi doreste mult un lucru, de obiecei i se implinesc dorintele :P Uite asa am descoperit eu un magazin micut, unde aduc carne de vaca de calitate superioara.  Nu e ca aia din America sau Franta, care ramane rosie in interior daca o pregatesti corespunzator, dar la fel de moale si gustoasa. Prin urmare, dragii mei, nu va lasati batuti la primul muschiulet de vita ca o talpa. Incercati sa cumparati si de la alte magazine, intrati in macelariile mici, cumparati cantitati mici si incercati-le, si o sa vedeti ca in final veti gasi ce va doriti. Faceti efortul asta, pentru ca va garantez ca n-o sa va displaca un muschi de vita pe gratar, asa cum l-am pregatit eu azi:


Muschi de vita la gratar cu ceapa caramelizata

Ingrediente pentru 3 persoane:
  • 6 felii de muschiulet de vita de buna calitate
  • 4 cepe
  • 4 linguri ulei de masline
  • 1/2 lingurita zahar brun
  • 1 lingurita otet balsamic
  • sare, piper dupa gust
Mod de pregatire:
  • Carnea se scoate din frigider cu cateva ore inainte de a fi pregatita, ca sa ajunga la temperatura camerei. Se presara cu sare si piper si se lasa in bucatarie.
  •  Ceapa se taie solzi/rondele nu foarte subtiri. Uleiul se incalzeste intr-o tigaie, apoi se dauga ceapa si se caleste putin la foc mare, pana ce se aureste (ai grija sa nu se arda). Se da focul mic, se pune putina apa, se acopera tigaia cu un capac cat mai etans, si se lasa ceapa sa fiarba cam 25 de minute. Daca apa scade prea mult, se mai poate pune cate putina apa ca sa nu se arda.In final, cand ceapa s-a inmuiat bine, se adauga zaharul, putina sare si otetul balsamic. Se dau cateva clocote, pentru ca ceapa sa capete o culoare de caramel. Se lasa in tigaie, la cald, pana ce e gata si friptura.
  • Gratarul se incinge si se pune pe el muschiul de vita 3-4 minute pe fiecare parte. Daca lasati carnea mai mult, n-o sa mai fie roza in mijloc si nici moale si suculenta.
  • Se servesc doua felii de carne cu garnitura de ceapa caramelizata

Etichete: , , , , ,

27 ian. 2013

Tort cu blat de negresa si crema de portocale rosii / Brownie cake with mascarpone - blood orange filling




Nepotica mea va invita astazi sa gustati din tortul asta. Ei i-a placut mult, mai ales blatul ala cu multa multa ciocolata. N-a avut voie sa-l manance pe tot pentru ca nu am vrut sa avem printre noi un copil hiperatomic, dar crema de mascarpone si portocale rosii a hapait-o pe nerasuflate. Adevarul e ca dulce- acrisoara si aromata asa cum am facut-o, i-ar fi placut oricarui copil. Blatul tortului e de brownie, adica are multa ciocolata si unt si putina faina. E decadent si dulce, dar contrasteaza tare bine cu crema fina si acrisoara de mascarpone si portocale rosii. De fapt puteti sa folositi orice fel de portocale, dar astea rosii arata mai dragut.

Sfat:  Blatul poate fi facut cu doua zile inainte, iar tortul cu o zi inainte.  Prin urmare, daca aveti sa pregatiti o masa mare, tortul asta e tocmai bun, pentru ca se poate pregati in avans.


Si inca o fotografie cu nepotica mea. tanjind la felia mai mare :P






Tort cu blat de negresa si crema de portocala rosie

Ingrediente:

Pentru blat (doua blaturi mici de 18 cm)
  • 200 g ciocolata neagra buna, taiata bucatele
  • 180 g unt gras, taiat cuburi
  • 3 oua
  • 120- 150 g zahar brun (sau alb daca nu ai din ala brun)
  • 80 g faina
  • un praf de sare

Pentru crema:
  • 400 g mascarpone
  • 200g - 300 g zahar pudra (in functie de cat de dulci sunt portocalele)
  • 200 ml suc de portocale rosii de Sicilia
  • 3 g (1/2 pachetel) gelatina
  • 50 ml suc de portocale rosii de Sicilia pentru insiropat blatul de sus

Mod de preparare
  • Topeste untul si ciocolata la baia de aburi. Ai grija sa nu intre apa in crema. Amesteca bine cu un tel in forma de para, pana ce se omogenizeaza si nu mai ramane nici o bucata de ciocolata netopita. Pune crema la racit pana cand atinge temperatura degetului.
  • In timpul asta incalzeste cuptorul la 180 C
  • Bate ouale cu sarea si zaharul cam 10 - 15 minute, la viteza mare. In final zaharul trebuie sa se fi topit.
  • Toarna ouale in crema de ciocolata racita si omogenizeaza bine. 
  • Cerne faina deasupra (cu o strecuratoare mica) si amestec-o si pe ea usor. Ai grija sa insisti la fundul castronului, pentru ca ciocolata are tendinta sa se depuna acolo;)
  • Toarna compozitia in doua forme rotunde de 18 cm, unse cu unt sau in care ai pus hartie de copt. Coace 20 - 25 de minute la 180 C. Chiar daca ti se pare ca prajitura e prea moale, nu coace mai mult de 25 de minute, pentru ca textura o sa i se schimbe si n-o sa mai fie buna. Lasa prajitura sa se raceasca in cuptor, cu usa deschisa. Prin racire prajitura se mai intareste.
  • In timp ce blatul se raceste, pregateste crema. Amesteca gelatina cu 5-6 linguri de apa, apoi las-o cateva minute sa se hidrateze. Pune-o la baia de aburi (sau direct pe flacara, dar cu grija sa nu cumva sa fiarba) pana ce se dizolva. Amesteca zaharul pudra cu sucul de portocala, pana ce se dizolva bine de tot. Toarna gelatina si amesteca bine. Mixeaza inauntru mascarpone, pana ce crema e omogena. Lasa crema la rece pana se incheaga putin.
  • Crema se pune peste blat cand acesta e rece bine. Cel mai bine e ca blatul sa fie facut cu o zi inainte, pentru ca altfel e prea moale ca sa fie manevrat.
  • Unul dintre blaturi se pune la loc in forma in care l-ati copt. Deasupra turnati crema. Insiropati al doilea blat cu sucul de portocala si puneti-l deasupra apasand usor. Lasati tortul la rece peste noapte.
  • A doua zi se scoate usor din forma si se orneaza dupa plac.

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

25 ian. 2013

Limbi de pisica / Langues de chat






Cine n-a mancat biscuitii astia? Limbi de pisica sunt cred, printre cei mai facuti, cunoscuti si cumparati biscuiti de la cofetarie. Eu cel putin sunt indragostita de ei. Dar nu totdeauna sunt si reusiti. Mie imi place ca langues de chat sa fie crocanti si sa se topeasca in gura. Ceea ce n-am mai intalnit in ultimul timp cand i-am cumparat. Nu stiu cum s-a schimbat reteta si ce au inceput sa puna printre ingrediente, dar clar biscuitii mei preferati deveniseara un dezastru! Prin urmare am fost nevoita sa caut reteta si sa-i fac eu acasa. Ce a iesit? Cele mai bune limbi de pisica pe care le-am mancat vreodata. Exact cum imi plac. Cu ocazia asta am invatat si secretul pentru a reusi reteta: sa folosesc unt de buna calitate, gras de 80 %. Sa nu uitati asta. Si sa le faceti cat mai repede, pentru ca sunt foarte foarte usor de facut si foarte foarte rapid de mancat :)

Limbi de pisica

Ingrediente: 
  • 175 g unt  80 % la temperatura camerei
  • 175 g zahar pudra
  • 125 g albus de ou (aproximativ 3-4 albusuri mari)
  • 200 g faina pentru prajituri 000
  • semintele de la o pastaie de vanilie

Mod de pregatire:
  •  Mixeaza untul pana devine cremos, apoi adauga zaharul si mixeaza pana se omogenizeaza bine si crema e fina. Adauga albusurile unul cate unul, amestecand bine. Adauga vanilia si faina. Amesteca cu o spatula pana ce faina e bine incorporata. Coca finala e destul de densa.
  • Incalzeste cuptorul la 200 C. Pune hartie de copt in tavi.
  • Pune coca intr-un posh cu varf simplu si cu gaura mare. Pe hartia de copt se pun betigase lungi de aprox. 5 cm, cu putina distanta intre ele. Se coc 10 minute la 200 C. Aveti grija sa nu se arda. Doar marginile trebuie sa fie aurii.


Etichete: , , , , , ,

23 ian. 2013

Chipsuri de morcov si pastarnac / Carrots and parsnips chips





Pentru azi iar v-am adus legume. Nu, n-am devenit vegetariana, dar iarna asta ciudata ma indeamna sa mananc mai mult vegetale. Si dupa pofta de piersici, m-a apucat aia de legume :D. Bine, ma puteti intreba, dar tu mai fata n-ai auzit de rosii, castraveti, ardei...? Ne pui sa mancam radacinoase? Pai ... cam da! In loc sa mancati legume din plastic, care la vremea asta cine stie de unde vin, pe unde au fost depozitate si cu ce chimicale au fost tratate pe langa faptul ca n-au nici un gust, mai bine niste legume din astea de sezon din piata. Parerea mea ;)
Chipsurile astea de morcovi si pastarnac sunt asa de bune ca le puteti manca simple.  Dar eu le-am incercat si intr-o supa clara. Adica faceti supa (de ce vreti voi) si nu-i puneti inauntru nici un carbohidrat de genul: paste, orez, galusti. Asa clara cum e o puneti in farfurii si deasupra aruncati o mana buna de chipsuri. Asa o bunatate n-am mai mancat de mult!

Secretul ca sa va iasa niste chipsuri crocante e sa taiati fasiile de legume foarte subtiri. Pentru asta fie folositi o mandolina care din pacate e extrem de scumpa, fie un peeler. Adica aparatul ala cu care curatati coaja de la morcovi. Tot cu el faceti si chipsurile ;)  Aaaa si sa nu uit. Cand puneti fasiile de legume in tava, nu le aglomerati una peste alta. Rasfirati-le in strat cat mai subtire.
Enjoy :)



Chipsuri de morcov si pastarnac

Ingrediente
  • 2 morcovi
  • 1 pastarnac
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1/2 lingurita oregano uscat
  • putin busuioc uscat
  • putin maghiran uscat (sau ce arome va plac)
  • sare, piper dupa gust

Mod de preparare:
  • Cu ajutorul unui peeler se taie fasii cat mai subtiri de morcov si pastarnac. Acestea se pun intr-un castron.
  • Se toarna deasupra uleiul, toate ierburile, sare, piper. Se amesteca bine cu mana sa se agite bine aromele :)
  • Fasiile de legume se pun in tava de aragaz, pe o foaie de copt. Se rasfira bine, in strat cat mai subtire ca sa se auresca uniform
  • Se coc in cuptorul incalzit, cam 15 -20 de minute la foc mare (200 C)



Etichete: , , , , , , , , ,

21 ian. 2013

Mini tarte cu piersici si crema de patiserie / Mini tarts with vanilla pastry cream and peaches






Nu stiu cum e cu poftele la voi, dar pe mine iarna ma apuca inevitabil pofta de piersici. Iarna, frig, fructe proaspete lipsa, prin urmare trebuie sa apelez la compot. Mare noroc am ca in comert compotul de piersici e printre cel mai bun dintre toate. Daca n-ati incercat inca, neaparat s-o faceti.
Azi cu felii moi, suculente si aromate de piersica am umplut niste minitarte. Am folosit o varianta foarte simpla si rapida de crema de vanile: crema de patiserie. Crema asta incepe ca una anglaise, adica cu lapte, zahar si galbenusuri. Dar, pentru ca in ea se pune putin amidon de porumb, nu-i pericol ca aceasta crema de patiserie sa se taie. Asa ca pregatirea acestei tarte cu piersici e fara stres :)


Tarta cu piersici si crema de patiserie

Ingrediente pentru 6 tarte mici:
  • 150 g unt rece, taiat cubulete
  • 300 g faina
  • 1 ou
 
  • 500 ml lapte
  • 125 g zahar
  • 5 galbenusuri
  • 30 g amidon de porumb
  • 30 g unt
  • 1 lingurita esenta naturala de vanilie
 
  • 8 g tort gelee transparent
  • piersici din compot (aproximativ un borcan mare)
  • 150 ml zeama de compot de piersici


Mod de preparare:
  • Mai intai se fac cojile de tarta. Amesteca untul cu faina, apoi adauga oul si amesteca putin pana ce se incorporeaza si se formeaza coca. Se pot adauga 1-2 linguri de apa rece, daca nu se formeaza coca. Acopera coca cu folie de plastic si pune-o in frigider pentru o ora sau in congelator 15 minute.
  • Pentru crema de patiserie: dizolva jumatate din zahar in lapte, pe foc.  Pune galbenusurile intr-un castron metalic sau din portelan si amesteca-le cu un tel. Adauga restul de zahar si amidonul. Bate cu telul, pana cand amestecul e omogenizat bine. Toarna laptele fierbinte, in fir subtire, amestecand incontinuu cu telul pentru ca sa nu se branzeasca crema.
  • Pune crema inapoi in cratita si pune-o pe foc mic, amestecand constant. Cand crema a fiert cam un minut si s-a intarit, se ia de pe foc si se adauga untul si vanilia. Se omogenizeaza bine. Crema se lasa la racit si, ca sa nu prinda pojghita, se acopera chiar deasupra ei cu folie de plastic.
  • Incalzeste cuptorul la 180 C.
  • Coca se scoate din frigider si se intinde cat se poate de subtire. Se taie in 6 patrate egale si fiecare se pune in forma de minitarta. Se apasa usor in asa fel incat coca sa se muleze pe forma. Fundul se inteapa cu furculita din loc in loc. Coace cojile de tarta 15- 20 de minute la 180 C (foc mediu) pana se auresc putin. Se lasa la racit.
  • Taie piersicile in felii. Umple fiecare tarta cu crema si aranjeaza deasupra feliile de piersici. Ca sa le dai un aspect frumos, deasupra pune gelatina.
  • Amesteca tort gelee cu  zeama de compot. Conform instructiunilor, fierbe cam 1 minut. Lasa la racit putin si toarna peste fiecare tarta.

Etichete: , , , , , , , , , , ,

18 ian. 2013

Creveti cu orez basmati si busuioc / Shrimps with basmati rice and basil





Usor, rapid, gustos, aromat. Cam astea ar fi adjectivele legate de retetea asta de creveti. Eu am facut-o intr-o dupa masa, dupa ce m-am intors obosita de la serviciu. Aveam chef de ceva bun, dar nicidecum nu vroiam sa stau prea mult in bucatarie. De fapt, ca sa va spun drept, planuisem asta cu o seara inainte, cand am pus crevetii la dezghetat. Si a doua zi, totul a fost gata in 30 de minute.
Iata cum:



Creveti cu orez basmatic si busuioc

Ingrediente pentru 3 persoane:
  • 18 creveti curatati si decorticati
  • 6 frigarui de lemn
  • 300 g orez basmati
  • 150 g unt
  • zeama de la o lamaie
  • coaja de la 1/2 de lamaie
  • o mana de frunze de busuioc, tocate
  • sare dupa gust

Cum se face:
  • 50 g de unt se incalzesc intr-o craticioara. Orezul se pune intr-o cana, ca sa vezi ce volum are. (In reteta se foloseste acelasi volum de apa.) Se adauga orezul si se caleste putin, fara sa prinda vreo culoare. Se adauga apa si se lasa pana ce incepe sa fiarba. Orezul se amesteca si se fierbe 5-7 minute, la foc mic. In acest timp orezul trebuie sa fie 3/4 gatit. Craticioara se acopera cu un capac cat mai etans, focul se stinge si se lasa ca orezul sa se umfle sub abur.
  • In acest timp se pun cate trei creveti pe fiecare frigaruie. Daca lemnul e prea lung, acesta se taie la dimensiunea dorita. Se incalzeste un gratar sau o tigaie antiaderenta. Se pun crevetii si se gatesc cate 2 minute pe fiecare parte, nu mai mult. Se scot pe o farfurie si se tin la cald pana ce sunt toti gata. Apoi se sareaza si se stropesc cu zeama de lamaie.
  • In orez se amesteca usor, cu o furculita, restul de unt, sare si busuiocul.
  • Orezul se imparte in trei portii. La fiecare portie se servesc cate doua frigarui de creveti si felii de lamaie.

Etichete: , , , , , ,

16 ian. 2013

Curry indian de cartofi cu ou / Potatoes curry with hard boiled eggs






V-ati gandit vreodata cum ar fi sa vizitati India? Sa va plimbati inconjurati de lumea aia zgomotoasa, de femei in sari-uri colorate, dar mai ales de arome misterioase si inca necunoscute? Eu ma visez calatorind pe acolo si din tot ce imi inchipui ca pot vedea si auzi, cel mai mult ma incanta mancarea. Asta pentru ca de vreo doi ani am facut o adevarata pasiune pentru mancarea indiana, pentru aromele deosebite care o insotesc. Recunosc ca inca nu ma impac cu iuteala (mai ales la restaurantele cu specific), dar cand imi gatesc acasa incerc sa domolesc putin aceasta latura a bucatariei indiene.
Pentru azi am pregatit o mancare vegetariana, un curry indian de cartofi. Ideea de baza a venit de la Andra, cea care scrie pe blogul " Menta & rozmarin", si care e luna aceasta gazda proiectului "Dulce Romanie"
Propunerile ei au fost cartoful si marul, dar nu alea cumparate de la hypermarket, ci acele produse autohtone luate direct din piata, de la tarani. Si cum Andra tocmai s-a intors dintr-o mega vacanta in India, reteta parca s-a scris de la sine :)



Curry de cartofi cu ou fiert

Ingrediente pentru 4 persoane:
  • 4-6 cartofi (in functie de marime)
  • 2 cepe, tocate marunt
  • 4 rosii taiate felii (sau 1 cutie conserva rosii)
  • 4 frunze de curry uscate
  • 2 lingurite ghimbir ras
  • 2 lingurite usturoi ras
  • 1 lingurita coriandru praf
  • 1 lingurita seminte de nigella
  • 4 linguri ulei de porumb
  • 1-3 ardei iuti uscati (dupa gust)
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • sare dupa gust
  • 3 oua fierte tare
  • frunze de patrunjel, tocate

Cum se face:
  • Cartofii se curata si se taie cuburi cat de cat egale.
  • Intr-un wok (sau o cratita cu fundul gros) incalzeste uleiul si aureste ceapa, frunzele de curry, semintele de nigella si ardeii uscati, la foc mare pentru 40 de secunde.
  • Adauga rosiile si gateste cam 2 minute la foc mic.
  • Adauga ghimbirul, usturoiul, coriandrul si sare dupa gust. Amesteca bine si gateste 1-2 minute. Adauga cartofii si lasa-i pana se inmoaie (cam 5-7 minute) 
  • Pune zeama de lamaie si patrunjelul. Amesteca.
  • Curryul de cartofi se serveste cu felii de oua.

Etichete: , , , , , ,

14 ian. 2013

Pricomigdale din albusuri / Cookies with egg whites and almonds






Pricomigdalele astea sunt cei mai usori biscuiti pe care i-a putut inventa cineva. Usor si de facut, si de mancat. Si daca va spun ca la ei se foloseste doar albusul (ala care va ramane si nu stiti ce sa faceti cu el), atunci sunt sigura ca data viitoare cand faceti o inghetata sau o crema o sa va aduceti aminte de reteta asta.
In multe retete am vazut ca se foloseste albusul batut spuma ca la bezea. Eu va spun ca nu e nevoie. Am facut pricomigdale si cu albusul batut bine si cu albusul batut doar putin. Si mie imi plac mai mult dupa metoda a doua. In plus, nici nu trebuie sa va mai stresati ca se lasa bezeaua. Ia sa vedem noi cum se fac pricomigdalele astea:



Pricomigdale din albusuri

Ingrediente
  • 3 albusuri
  • 200 g migdale macinate fin
  • 2-3 linguri cu faina
  • 150 g zahar
  • 1 lingurita esenta naturala de vanilie

Mod de pregatire:
  • Se incalzeste cuptorul la 200 C (tare). Se pune hartie de copt in tava.
  • Se mixeaza toate ingredientele cam 2-3 minute, pana ce  se amesteca bine si se umfla putin.
  • Cu lingurita se pun bilute de coca in tava, lasand putin loc liber intre ele pentru ca se vor lasa putin. 
  • Pricomigdalele se coc 8-10 minute la foc mare (190 C), cu grija sa nu se arda.
  • Se lasa sa se raceasca pe hartie. Cand sunt reci se lipesc doua cate doua cu crema de ciocolata. Sau se mananca simple. 

Etichete: , , , , , , , ,

11 ian. 2013

Ciuperci cu ierburi proaspete en papillote / Mushrooms with herbs en papillote





Pentru azi v-am pregatit o mancarica vegetariana usoara si rapida. Si cu asta sper ca v-am captat atentia. Am facut-o cu tehnica "en papillote", cea in care pui toate ingredientele intr-o folie de pergament (sau foaie de copt), pe aceasta o inchizi bine bine si apoi pui totul la cuptor. Si tu iti vezi de treaba. Dupa juma' de ora pui punguta de pergament in farfurie si o tai cu grija, pentru ca o sa iasa abur foarte fierbinte. Si apoi sa vezi ce arome ies odata cu aburii si ce gust  au ciupercile alea ... 
Ierburile folosite de mine sunt rozmarinul, salvia si patrunjelul. Toate verzi si proaspete. Se pot folosi tot felul de alte ierburi, dupa preferinte.


Ciuperci cu ierburi proaspete en papillote

Ingrediente pentru 3 persoane:
  • 600 g ciuperci proaspete, curatate
  • 60 g unt (sau 100 ml ulei de masline)
  • cateva ramurele de rozmarin si patrunjel, 3 frunze de salvie
  • sare, piper dupa gust
  • 3 foi de pergament sau foaie de copt (fiecare lunga de aprox 50 cm)

Cum se face:
  • Incalzeste cuptorul foarte bine la 190 C
  • In mijlocul uneia din foile de pergament pune1/3 din ciuperci, iar peste ele pune1/3 din ierburi.  Din loc in loc adauga 1/3 din unt/ulei. Presara cu sare si piper.
  •  Indoaie foaia de pergament peste ciuperci si indoai-o bine pe margini de mai multe ori, pana se formeaza un pachet bine sigilat. 
  • In acelasi fel fa si celelalte pachete. Pune-le intr-o tava in cuptor pentru 30 de minute.
  • Serveste pachetelele de ciuperci cu ierburi direct in farfurie. Cand le desfaci ai mare grija pentru ca vor iesi aburi foarte fierbinti.

Etichete: , , , , , , , , ,

9 ian. 2013

Supa de mazare galbena si crutoane cu susan negru (Yellow dried pea soup with croutons and black sesame)





Ah, ah, ce buna e supa asta de mazare intr-o zi geroasa de iarna. Si se face asa de usor, fara prea multe ingrediente si fara prea multa munca. Numai buna pentru o zi de ianuarie cand n-ai chef de nimic, dar ai manca o supa calda.
Am dat peste mancarea asta cand cautam ceva retete din Suedia pentru un concurs la care participam. Si cum niciodata n-am destule retete de supa, am pastrat-o. In original, supa de mazare are si ceva ghimbir, dar de data asta am preferat sa-i pastrez gustul pur de mazare, putin afumat. Voi puteti sa-l imbunatatiti adaugand o lingurita de ghimbir pudra. Dar, hai sa vedem reteta



Supa de mazare galbena si crutoane cu susan negru

Ingrediente:
  • 500 g mazare uscata galbena
  • 1 morcov
  • 1 bucata mica de telina
  • 2 cepe
  • 300 g sunca afumata, taiata bastonase
  • 3 linguri cu ulei de masline
  • sare dupa gust
  • crutoane de paine
  • susan negru
Mod de preparare:
  • Mazarea se spala bine si se pune la fiert in 6 l de apa, cu morcovul, telina si o ceapa, pana ce se fierb bine. Toate se pun intr-un blender si se mixeaza foarte bine. Se toarna la loc in oala.
  • Uleiul se incalzeste si in el se prajeste sunca afumata. Se scoate sunca din tigaie si se pastreaza la cald. In grasimea ramasa se soteaza ceapa, la foc mic, pana ce se aureste.  Ceapa se pune in supa crema si se mai fierbe 30 de minute. Supa se sareaza dupa gust.
  • Supa de mazare se serveste cu felii de sunca prajite, crutoane si presarata cu susan negru


Etichete: , , , , , ,

7 ian. 2013

Cuib de viespi cu levantica si zahar brun (Rolls with lavender and brown sugar)






Reteta asta de cuib de viespi e cam  asa: something old and something new with something blue :D Nu, nu vreau s-o prezint la vreo nunta, dar e o adaptare a unei retete vechi, pe care toata lumea o cunoaste. De la bunica o stiu si recunosc ca mi-a incantat copilaria, Mi-a placut dintotdeauna combinatia de unt cu zahar caramelizat. Si inca imi mai place. Fac prajitura asta destul de des, dar nu am postat-o pana acum pentru ca sunt pline blogurile de reteta clasica. Azi insa m-a lovit inspiratia :))) Am folosit ceva nou: zaharul brun in loc de cel pudra. Si ceva albastru: levantica pentru o aroma deosebita. Ce a iesit? Trebuie neaparat sa incercati ca sa va convingeti. Iata reteta.




Rulouri cu lavanda si zahar brun

Ingrediente:
  • 500 - 600 g faina
  • 20 g drojdie proaspata (sau 7g uscata)
  • 200 ml lapte caldut
  • 3 galbenusuri
  • 200 g unt moale
  • 250 g zahar brun
  • 2 lingurite lavanda comestibila

Mod de pregatire:
  • Pentru coca se pune drojdia in 100 ml lapte caldut, pana incepe sa se activeze. Se amesteca 500 g faina cu restul de lapte, drojdia si galbenusurile. Daca se formeaza o coca prea moale se adauga si restul de faina. Se framanta cam 5 minute, apoi coca se pune intr-un castron si se lasa sa creasca 1 ora (pana isi dubleaza volumul).  
  • Untul se freaca putin cu 200 g zahar brun.
  • Coca se intinde in foaie subtire. Se unge bine cu amestecul de zahar si unt. Se presara lavanda. 
  • Foaia se ruleaza starns, pana se formeaza un sul. Acesta  se taie in bucati de aproximativ 5 cm lungime. Acestea se pun intr-o tava cu putin spatiu intre ele, ca sa aiba loc sa creasca. Bucatile se pun cu partea taiata in sus. Se lasa la crescut pana ce isi dubleaza volumul.
  • Se coc 15 minute in cuptorul incins, la 190 C. Cu 5 minute inainte de a fi gata se presara restul de zahar brun si se pun din nou in cuptor.
  • Aceasta prajitura se serveste calduta. Cand se raceste nu mai e la fel de buna.

Etichete: , , , , , , ,

5 ian. 2013

Ciorba de burta ... falsa (Sour soup with pleurotus mushrooms)






Ce am facut azi se inscrie tare bine in ciclul "Reteta in 30 de minute". Adica numai buna pentru un pranz rapid intr-o zi de weekend. Ca doar sunt atea alte carti de citit sau seriale de urmarit, parca azi nu ai chef de stat in bucatarie. Ciorba asta de burta o fi ea falsa la cum arata, dar gustul e ala adevarat, pe bune. In loc de burta de vita care mie mi se pare dizgratioasa si n-o sa pun mana pe ea s-o gatesc in veacul vecilor se pun ciuperci pleurotus, care daca sunt taiate fasii seamana foarte bine cu burta. In rest se folosesc exact aceleasi ingrediente ca la ciorba clasica. 

Ciorba de burta falsa

Ingrediente:
  • 500 g ciuperci pleurotus
  • 2-3 morcovi
  • 2-3 cepe
  • 1 bucata telina 
  • 1 radacina de patrunjel
  • 4 catei de usturoi
  • 200 g smantana grasa
  • 2 galbenusuri
  • 2 gogosari acri
  • 50 ml ulei de masline
  • sare, otet, ardei iuti dupa gust

Cum se face:
  • Ciupercile se spala putin si se folsesc numai palariile, care se taie fasii subtiri. 
  • Usturoiul se preseaza,
  • Din celelalte legume se pastreaza un morcov si o ceapa. Restul se taie in bucati mari si se fierb in 5 litri de apa.
  • Ceapa pastrata se taie mic. Morcovul se da prin razatoarea mica.
  • Uleiul de masline se incalzese si in el se soteaza ceapa la foc mic, pana ce se inmoaie. Se adauga morcovul ras si se soteaza si acesta. Se adauga in supa care a fiert cam 20 de minute. Se adauga ciupercile taiate si se fierb toate inca 10 minute. Se scot bucatile mari de legume si se ia oala de pe foc sa se opreasaca din fiert si sa se raceasca putin.
  • In acest timp se amesteca bine galbenusurile cu smantana. Se adauga cate putin din ciorba fierbinte, amestecand incontinuu, in asa fel incat ouale nu devin omleta :)  Se pune amestecul la loc in oala de ciorba si se amesteca. Se adauga usturoiul si se sareaza dupa gust.
  • Ciorba se acreste cu otet la servire. Se serveste cu ardei iuti, extra smantana si mujdei

Etichete: , , , , ,

4 ian. 2013

Tort diplomat cu ciocolata (Cake with diplomat bavarian chocolate cream and fruits)






Anul acesta de sarbatori m-am hotarat sa nu mai stau prea mult in bucatarie. Prin urmare tot ce am pregatit a fost destul de rapid si creativ :) Tortul de revelion este o adaptare a clasicului Tort Diplomat. De data asta m-am hotarat sa coc cu manutele mele :P piscoturile. Si, cum nu sunt prea buna de fapt ma plictisesc foarte repede si dupa primele trei celelalte au forme neregulate la facut biscuiti in forme exacte, piscotul e sub forma de blat la baza tortului.
Crema de diplomat e de fapt o bavareza (de fapt doua: una cu vanilie si una cu ciocolata) cu bucati de fructe din compot si congelator: zmeura, afine, ananas si lychee. N-am mai folosit lychee pana acum, dar s-au dovedit a fi deosebit de bune in crema de ciocolata.
Cat despre glazura de deasupra, ceva mai simplu nu exista. Niste ciocolata amestecata cu smantana si turnata in cadere libera peste toate celelate. Simplu, nu?


Tort diplomat cu ciocolata

Blatul de piscot

Ingrediente:
  • galbenusuri 90 g (aprox 5)
  • albusuri 135 g (aprox 4)
  • zahar 120 g
  • faina 150 g
  • 1/4 lingurita zeama de lamaie
Cum se face:
  • Bate albusurile pana ce devin o spuma ce-si pastreaza putin forma. Adauga 75 g de zahar si zeama de lamaie si bate bine albusurile, pana ce bezeaua se intareste si isi mentine forma.
  • Incalzeste cuptorul la 190 C (tare)
  • Amesteca galbenusurile cu 45 g de zahar intr-un castron termorezistent. Pune castronul pe baie de aburi si bate bine pana ce amestecul ajunge la temperatura degetului. Ia castronul de pe baia de aburi si continua sa bati cu telul, pana ce amestecul se raceste. In acest moment culoarea lui trebuie sa fie alburie si sa fi crescut destul de mult in volum.
  • In amestecul cu galbenusuri adauga 1/3 din faina si amesteca. Pune 1/3 din bezea si cu o paleta incorporeaz-o amestecand de jos in sus, ca sa nu pierzi prea mult din volum. Adauga restul de faina si amesteca tot cu paleta. Adauga si restul de bezea. Amesteca cu grija.
  • Acum, fie pui coca intr-un posh si faci piscoturi, fie o intinzi intr-o forma rotunda cu pereti detasabili. asta dupa ce ai pus pe fundul ei hartie de copt. De fapt, coca e destula pentru a face doua blaturi. Unul mai mare (ca baza pentru tortul diplomat) si una mai mica si mai subtire din care sa decupezi diferite forme.
  • Coace blaturile cam 10 minute la 190 C. Lasa-le sa se raceasca bine inainte sa le folosesti.



Crema bavareza cu fructe

Ingrediente:
  • Gelatina 20 g
  • Apa 100 ml
  • Galbenusuri 125 g
  • Zahar 125 g
  • Lapte 500 ml
  • Frisca naturala batuta 500 ml
  • ciocolata amaruie 100 g, taiata bucati mici
  • 1 lingurita esenta naturala de vanilie
  • 1/2 cutie ananans bucati (compot)
  • 1/2 cutie lychees (compot)
  • 200 g zmeura congelata
  • 100 g afine congelate

 Cum se face:
  • Hidrateaza gelatina in apa
  • Amesteca laptele cu zaharul intr-o ulcica si incalzeste-l bine, pana aproape de fierbere. Zaharul trebuie sa se fi topit.
  •  Amesteca putin galbenusurile si toarna peste ele laptele cald, in fir subtire, amestecand incontinuu cu un tel. Ai grija sa nu devina omleta :) 
  • Toarna amestecul inapoi in ulcica si pune-o pe foc mic, amestecand incontinuu, pana ce crema se ingroasa putin. Ia crema de pe foc, las-o sa se racesca putin si adauga gelatina. Amesteca pana ce se topeste bine. 
  • Imparte crema in doua parti egale. In una pune ciocolata si amesteca pana ce se topeste si se omogenizeaza bine. In cealalta adauga vanilia.
  • In cema de vanilie adauga 1/2 frisca si fructele congelate. Amesteca pana ce se omogenizeaza, cu grija sa nu strivesti fructele.
  • In crema de ciocolata pune restul de frisca, ananas si lychee.



Asamblarea
  •  Intr-o forma cu peretii detesabili pune la baza blatul. Deasupra toarna crema de vanilie. Pune la frigider 15 minute, pana ce se intareste crema. 
  • Deasupra pune crema de ciocolata, cand acesta e intarita putin (nu mai curge ca un lichid)
  • Pune formele decupate din blatul mic pe margini si lasa blatul la rece pana ce cremele sunt intarite destul (peste noapte). Scoate cu grija peretii detasbili si pune tortul pe o farfurie.
  • Pentru glazura de ciocolata se amesteca pe foc mic 100 g de ciocolata amaruie cu 100 ml de smantana pana ce ciocolata s-a topit. Lasa la racit putin si toarn-o peste tort.




Etichete: , , , , , , , , , , , ,

2 ian. 2013

Tacos cu creveti si guacamole (Homemade taco with shrimps and guacamole)





Iata-ne si in 2013. Bine ne-am regasit. Va multumesc pentru toate urarile pe care mi le-ati trimis. Si sa speram ca anul asta sa fie cel mai frumos si incitant dintre toti pe care i-am trait pana acum.
Cum au fost zilele de vacanta? Ati stat prin bucatarie? Sunt sigura ca da, ca altfel nu ati fi prietenii mei  :))) Ce ati facut bun? Mi-ar face o mare placere sa impartasiti cu mine retetele de bunaciuni pe care le-ati gatit.

Pentru azi am pregatit ceva foarte usor, pentru ca dupa atatea "porcarii" mancate in ultima vreme, nu mai vreau sa vad carne. Puteti face acest taco folosind tortilla cumparate, dar eu am preferat sa le fac in casa. E foarte usor, asa ca va indemn sa incercati macar o data si va spun sigur ca n-o sa le mai cumparati :)

Reteta de tortilla facuta in casa o puteti gasi aici




Tacos cu creveti si guacamole

Ingrediente pentru 3 persoane :

6 tortilla (cumparate sau  facute dupa reteta ce urmeaza)

Umplutura de guacamole si creveti
  • 12 creveti curatati si decorticati
  • 100 ml vin alb
  • 3-4 avocado moi (coapte)
  • 3 rosii
  • 3-4 fire de ceapa verde
  • 3 catei de usturoi
  • 2-3 lime (sau lamaie)
  • 1/2 lingurita chili
  • sare dupa gust
  • patrunjel verde tocat
 Tortilla (6 mici)
  • 250 g faina pentru paine
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 3 linguri ulei de porumb
  • 200 ml apa fierbinte

Mod de preparare:
  • Pune la fiert 500 ml de apa. Cand apa a inceput sa fiarba, adauga crevetii si vinul. Lasa la fiert 3 minute (crevetii se vor face roz). Scoate-i din apa si lasa-i la racit. 
  • Taie avocado cubulete ca aici. Pune-l in castron si stropeste-l cu zeama de lamaie. Adauga coaja de la o lime/lamaie.
  • Taie rosia in cubulete. Taie ceapa si usturoiul in felii subtiri. Amesteca toate in castron, adaugand sare si zeama de lamaie dupa gust. Adauga si chili. Pune si crevetii gatiti. Amesteca tot si lasa la frigider 10 minute (sau pana ce termini de copt tortilla).
  • Coace tortilla dupa reteta pe care o gasesti aici
  • Dupa ce s-au racit putin, umple fiecare tortilla cu salata si presar-o cu patrunjel verde.


Etichete: , , , , , , , , , ,