<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.retetedesuflet.ro

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Cooking with my soul: 01.10.2011 - 01.11.2011

Cooking with my soul

30 oct. 2011

Apa vie de la "Nutripedia"



"Iară fata împăratului Roș îl stropește cu apă vie, și atunci Harap-Alb îndată învie." 

-Povestea lui Harap-Alb de Ion Creanga

 Poate va intrebati ce m-a apucat sa-mi incep ziua cu un citat dintr-o poveste. Ideea mi-a venit de la invitata mea de astazi, Daniela. Ea ingrijeste cu multa dragoste de un blog mai special, dedicat nutritiei,  sugestiv numit "Nutripedia". De ce e acest blog diferit de celelalte? Pentru ca incearca explicarea principiilor de nutritie pe baze stiintifice, nu dupa ureche. Gasesti acolo informatii despre igiena alimentara, nutrientii esentiali, remedii naturiste, dar si retete numai bune ca sa mananci bine si sanatos.

Dar, sa revenim la povestea noastra. Daniela a venit azi la masa nu cu o reteta, ci cu 5! Si nu cu retete de mancare, ci cu retete de apa aromatizata. O idee absolut minunata pentru copii, mai ales pentru cei mofturosi la fructe si legume. Cititi-le si o sa-mi dati dreptate: adevarata apa vie!



Ei bine, cand am primit invitatia de la Brindusa, careia ii multumesc acum si public, m-am gandit ca e musai sa scriu o reteta despre ceva care sa fie in ton cu Nutripedia mea. Ce-ar fi sa scriu, mi-am spus, reteta cu cele mai putine calorii care apare pe acest site? Zis si facut. Astfel, azi va prezint 5 retete, nu una, de apa aromatizata. Sper sa va placa!


Apa aromatizata 

Este o metoda ingenioasa si originala de a bea apa.  Este usor de facut, folosesti numai ingrediente naturale (fructe, legume, plante aromatizante si, bineinteles, apa-plata sau minerala, dupa preferinte). In plus, organismul ti se va hidrata mult mai bine decat atunci cand bei apa plata simpla, datorita mineralelor si vitaminelor din ingredientele folosite. De gust, nici nu mai vorbesc. Sa purcedem, asadar: 

    
  1. Apa aromatizata cu gust de citrice si castravete


Ingrediente:
·         Aproximativ 500mL de apa plata;
·         1 lamaie taiata in patru
·         1 portocala taiata in patru
·         1 lime (optional) taiat in patru
·         1-2 castraveti taiati in feliute ca pentru salata

Modul de preparare:
Se pun toate ingredientele taiate, cu tot cu coaja intr-o carafa de sticla, peste care se toarna apa. Se lasa la rece pentru cateva ore pentru a se patrunde aromele. Chiar daca aparent castravetele nu-si gaseste locul aici, el da o nota revigoranta  amestecului.
  Inainte de servire, poti stoarce sucul fructelor  in  carafa. Daca vrei, adauga si cateva cuburi de gheata in pahare, mod de servire foarte potrivit pentru zilele de vara.


2. Apa aromatizata cu castarvete, menta si  rozmarin


Ingrediente:
·         Aproximativ 500mL apa plata
·         2 lamai taiate in felii rotunde subtiri
·         1-2 castraveti taiati in feliute subtiri
·         2-3 ramurele de rozmarin proaspat
·         2-3 crengute de menta proaspata (sau congelata); poti incerca si cu 1-2 pliculete de ceai de menta, din care faci o infuzie concentratata (sa zicem in vreo 50mL de apa). 

Modul de preparare:
Mai intai zdrobesti usor menta si rozmarinul intr-un mojar de bucatarie, dupa care torni continutul intr-o carafa de sticla. Speli cu putina apa mojarul si torni in carafa. Adaugi lamaile si castravetii feliati (cu tot cu coaja) si lasi amestecul in frigider pentru cateva ore, pentru macerare. Daca nu ai menta proaspata si folosesti ceai, pur si simplu torni infuzia stercurata peste amestec.
 Strecoara inainte de servire.


3. Apa mentolata

Ingrediente:
·         2 lamai
·         500mL de apa plata
·         Menta proaspata (o mana)

Modul de preparare:
Menta se zdrobeste usor intr-un mojar de bucatarie dupa care se pune intr-un recipient de sticla in care facem amestecul.Se pastreaza vreo cateva frunzulite  pentru a fi puse in pahare inainte de servire.
Se adauga apoi lamaia taiata in felii subtiri si apa. Se lasa la rece 1-8 ore. Inainte de servire se strecoara- daca vrei poti stoarce lamaia, iar sucul rezultat se adauga la amestec. In fiecare pahar se mai pune o frunza de menta proaspata si, eventual, 1 cub de gheata.
In acelasi mod se poate prepara si apa cu aroma de busuioc.


4.       Apa cu aroma de fructe



Ingrediente:
·         1 mar verde
·         1 para
·         1 lamaie
·         O mana de capsuni sau fragi (congelate in perioada asta a anului)
·         O mana de menta proaspata
·         Aproximativ 500mL de apa

Modul de preparare:
Zdrobeste usor cu mainile menta, prin frecare si adaug-o in recipientul de sticla in care faci amestecul. Taie fructele in bucati mici, in 4 sau in 8, dupa marimea fructelor si adauga-le si pe ele peste menta. Toarna apa si lasa la rece 1-2 ore pentru patrunderea aromelor.
Apa aromatizata cu gust de fructe este o modalitate buna de a „pacali” copiii care nu prea mananca fructe. Bineinteles ca nu este acelasi lucru ca si cand ai manca o mana de capsuni, dar tot e bine si asa, cu apa. Ceva vitamine si minerale tot ajung in organism.


5.       Apa cu aroma de pepene galben si scortisoara

Ingrediente:
·         500 mL de apa plata
·         2-3 felii de pepene galben mai zemos
·         1 betisor de scortisoara intreg+  ¼ lingurita de scortisoara macinata
Modul de preparare:

Pepenele galben se taie in felii cat mai subtiri si se pune in carafa de sticla. Se adauga betisorul de scortisoara impreuna cu jumatate din cantitatea de scortisoara macinata. Peste se toarna apa si se lasa la rece cateva ore.
Inainte de servire se strecoara amestecul si se mai adauga daca este cazul un praf de scortisoara in fiecare pahar.


In loc de concluzii sau de post scriptum: cred ca e oarecum redundant sa iti mai spun ca retetele pot fi „infuzate” cu creativitatea si personalitatea ta. Daca descoperi o altfel de reteta, as fi foarte bucuroasa sa o aflu si eu, fie aici, fie pe site-ul meu de nutritie.




Daca doriti sa deveniti parte a acestui proiect si sa petreceti o zi de duminica la mine pe blog, puteti sa-mi trimiteti un mail la cookingwithmysoul@gmail.com

O Duminica calma si relaxanta va doresc.
Hugs & kisses

Etichete: , , , , ,

28 oct. 2011

Mancare de praz cu pui si masline (Leek stew, with chicken and olives)

Scroll down for English recipe



Prazul face parte, din pacate, din categoria legumelor putin folosite de romani. Eu il folosesc destul de mult, de multe ori in loc de ceapa. De-a lungul timpului am facut supa de praz si chiar praz chinezesc, dar reteta cea mai iubita la noi in casa e prazul cu masline. Se face foarte simplu si rapid, asa ca in mai putin de jumatate de ora puteti sa va delectati cu o farfurie aburinda de mancare bine mirositoare. :)

Ingrediente:
  • 300 g piept de pui, taiat cuburi mai mari
  •  1 kg praz
  • 200 g masline
  • 100 ml vin alb
  • 2 linguri cu pasta de rosii
  • 6 linguri cu ulei de porumb
  • sare dupa gust
Cum se face:
  • Curata prazul de 1-2 foi exterioare pana ramane alb si fara pete. Taie frunzele verzi si arunca-le (sau fierbe-le in ciorba, ca sa dea gust bun). Taie prazul alb in felii nu foarte groae.
  • Incalzeste uleiul intr-o tigaie si soteaza carnea, pana ce devine putin aurie. Adauga prazul si soteaza-l si pe el.
  • Pune vinul si lasa la foc mic, pana ce se absoarbe. Adauga maslinele si pasta de rosii. Amesteca bine. Lasa la fiert 5 minute.
  • Potriveste mancarea de sare. 
  • Mananc-o cu mare pofta :)


English version
 
Leek is a vegetable that I like very much. I use it quite often instead of onions. Over time I made leek soup and even Chinese leek, but the recipes that we love the most is leek stew, with chicken and olives. It is very simple and fast, so in less than half an hour you can enjoy a steamy plate of flavorful  food. :)

Ingredients:
  •      300 g chicken breast, diced 
  •      1 kg leek
  •      200 g olive
  •      100 ml white wine
  •      2 tablespoons tomato paste
  •      6 tablespoons corn oil
  •      salt to taste

How to:
  •  Clean the leeks and remove any damaged parts. Remove the green parts. Cut the white part into slices not too thick.
  •      Heat the oil in a pan and saute the meat until golden. Add the leek and saute it.
  •      Put the wine and let simmer, until absorbed. Add olives and tomato paste. Mix well. Let boil 5 minutes.
  • Add salt to taste.

Etichete: , , , , , ,

26 oct. 2011

Placinta cu vinete coapte (Roasted aubergines pie)



Scroll down for English recipe


 Placinta aceasta e facuta cu vinete coapte si poate fi mancata fie ca antreu, ca fel principal sau chiar luata ca pachetel la serviciu. E foarte simplu de facut si e o varianta extrem de gustoasa la salata clasica de vinete.

Ingrediente:
  • 1 kg vinete
  • 3 cepe
  • 4 catei de usturoi, ras mic
  • 100 g parmezan
  • 100 g pesmet
  • 2 oua
  • 50 g unt
  • 50 ml ulei
  • 2 lingurite cu turmeric (optional)
  • sare, piper dupa gust
Mod de preparare:
  • Coace vinetele, curata-le si pune-le intr-o strecuratoare de plastic, ca sa se scurga. Toaca-le nu foarte marunt.
  • Taie ceapa marunt. Incalzeste untul si uleiul si caleste ceapa in ele. Cand ceapa devine galbuie, pune vinetele si lasa-le la foc mic pentru 5- 10 minute. Lasa amestecul sa se raceasca.
  • Incalzeste cuptorul la 180 C
  • In amestecul cu vinete pune pe rand ouale, parmezan ras, pesmet, usturoi, turmeric, sare si piper.Amesteca bine.
  • Unge cu unt o tava si tapeteaz-o cu pesmet. Toarna coca in tava. Coace 30 de minute.
  • Placinta cu vinete se mananca rece sau calduta.


English version 

This pie is made with roasted eggplants and can be eaten as appetizer or as main course. It's very simple to do and a very tasty alternative to traditional eggplant salad.

Ingredients:
  •      1 kg eggplant
  •      3 onions
  •      4 cloves of garlic, finely grated
  •      100 g Parmesan, grated
  •      100 g bread crumbs
  •      2 eggs
  •      50 g butter
  •      50 ml oil
  •      2 tablespoons turmeric (optional)
  •      salt and black pepper to taste

Preparation:

     Roast the eggplants on a grill, remove the burned skin, strain them in a plastic strainer, to drain all the bitter juices. Chop them not very small.
    Finely chop the onion. Heat the butter and the oil and fry onion in them. When onions become yellow, add the eggplant and cook them on low heat for 5-10 minutes. Allow mixture to cool.
     Preheat the oven to 180 C
     In the eggplant mixture add the eggs, grated Parmesan cheese, bread crumbs, garlic, turmeric, salt and piper. Mix well.
     Butter a pan and sprinkle it with bread crumbs. Pour dough in pan. Bake 30 minutes.
     Eat the eggplant pie cold or warm.

Etichete: , , , , ,

24 oct. 2011

Cooking show cu Alice



Sambata a fost zi de show. Cooking show! Alice, castigatoarea concursului de pe blog,  a venit tocmai de la Iasi ca a ma ajute sa cucinaresc in bucataria Electrolux din Flanco Unirea. Si a iesit ceva de pomina.
Dar, sa incepem cu inceputul.

Sambata dis-de-dimineata, pe la 10 juma trecute fix m-am infiintat in noua bucatarie amenajata de Electrolux in magazinul Flanco din Unirea Shopping Center. Era curata si neprihanita, asteptandu-ma sa-i folosesc cuptoarele si sa-i manjesc plita cu bunatati :P
Mai era acolo si un mare banner care anunta programul acestei saptamani




Sunt si eu acolo. Vedeti? Ah, ce bine ma simt :D

Am inceput prin a face blatul pentru tarta de mere, care trebuia sa stea la frigider. Imediat m-am apucat sa tai rosiile, pentru cel de-al doilea fel: Muffins cu rosii uscate


Am batut ouale


Am amestecat ingredientele, si pus muffinsii la cuptor.


La scos am avut chiar ajutoare


Se pare ca au avut mare succes , ca au disparut repede


N-am avut prea mult timp de odihna, ca a trebuit sa incep a curata merele pentru tarta. Dar, spre bucuria mea Alice a aparut si, ca o albinuta harnica si-a pus sortul, s-a spalat pe maini si a inceput sa ma ajute. La curatat merele


La intins coca


La mancat un muffin


Am impartit tarta in portii pentru gurile pofticioase


iar Alice s-a apucat de Puiul cu migdale si stafide + Cus cus cu seminte de dovleac, reteta pe care cu mandrie am gazduit-o aici, la duminica alaturi de prieteni.




Si o poza cu Roxana, care s-a ocupat ca toate sa mearga struna in acesta zi.



In final a iesit minunatia asta,din care am mancat cam 3 portii (pe bune!)


Si nu numai eu!





Ce sa va mai spun? Printre tocat de ceapa, curatat de mere si invartit in tigai am avut timp si sa vorbesc una- alta cu Alice, care s-a dovedit a fi la fel de draguta si harnicuta, ca si in lumea virtuala. Si foarte priceputa in bucatarie (chiar daca ea zice ca nu). Mi-a facut o mare placere s-o cunosc si sper sa ramanem prietene si de acum incolo. OK, amiga? :))


Etichete: , ,

23 oct. 2011

Rulada de Pui cu Ciuperci de la "Pe masa din bucatarie"





Ce bine imi pare ca ne intalnim din nou! Saptamana asta a fost tare agitata pentru mine. Noroc ca am fost in concediu. Doua evenimente au fost mai deosebite: vineri a inceput Campionatul International de gatit in aer liber, iar ieri am gatit in fata clientilor magazinului Flanco din Bucuresti. Dar, pentru ca amandoua au fost foarte importante pentru mine, o sa vi le prezint in posturi separate zilele care urmeaza.

Stiu ca sunteti nerabdatori sa aflati cine a venit la masa mea "Duminica alaturi de prieteni". Azi Liana ne arata ce are ea "Pe masa din bucatarie".  Asa se numeste blogul in care scrie alaturi de Janet.  Liana are o groaza de bunati pe masa ei din bucatarie! Trebuie neaparat sa o vizitati, mai ales daca vreti idei noi pentru dulciurile de Halloween. Ce imi place cel mai mult la Liana este insa faptul ca promoveaza gatitul impreuna cu copiii. Alaturi de Tudor (frumosul ei baiat de 3 ani), au un blog separat numit Micii bucatari, unde se distreaza si cucinaresc impreuna retete gustoase si numai bune pentru copii. Cred ca mamele ar trebui sa incurajeze copiii in bucatarie. Chiar daca fac murdarie multa, chiar daca se misca greu (cand ele sunt grabite sa termine mancarea), se creeaza o legatura deosebita. V-o spun din proprie experienta.

Dar, sa revenim la oaspetele meu. Sa nu credeti ca Liana a venit cu mana-n gura! A adus cu ea o bunatate cu pui si ciuperci. Hai s-o citim impreuna.




Rulada de pui cu ciuperci


Ingrediente:

500g piept de pui,
250g ciuperci proaspete champignon,
50 ml vin alb,
un morcov,
un ardei gras rosu,
o ceapa,
felii de sunca afumata,
sare,
piper.


Mod de preparare:

Se taie pieptul de pui in felii subtiri. Pe un tocatar se pune folie alimentara, se pune un fileu, se acopera cu o alta folie(ca sa nu stropim) si se bate cu un ciocan de lemn, pentru fragezime.
Dupa ce am fragezit toate fileurile, le-am asezonat cu sare, piper si vin alb.
Pentru o ora le-am lasat la frigider.

In timpul acesta am spalat si curatat ciupercile, morcovul, ardeiul, ceapa-le-am tocat marunt.
Am incins wokul, am turnat putin ulei, apoi am pus ciupercile si le-am lasat pana a scazut apa lasate de ele si s-au inmuiat, apoi celelalte legume. Cand  s-au distuit,

 


am asezonat cu sare si piper, si am tras wokul de pe foc.

Pe o folie de aluminiu am asezat vreo 6 fileuri de pui, le-am suprapus, astfel incat sa nu ramana loc gol, am asezat niste bastonase de ardei verde si rosu,


am pus umplutura de ciuperci racorita


si am rulat odata cu folia rulada, strangand la capete.

Intr-o tava cu putina apa am asezat rulada, si am dat la 180 de grade in cuptorul preincalzit.
Dupa 15 minute am desfacut folia si am pus niste felii de sunca afumata peste rulada.
Cand s-au rumenit feliile de sunca, (aprox.10 minute),am stins focul si am scos tava.

Pentru aceasta rulada gustoasa am pregatit drept garnitura un orez cu verdeturi uscate(patrunjel, telina, busuioc) si am ornat cu cateva feliute de ciuperci. 



Pofta buna!


Aceasta a fost  Rulada de pui cu ciuperci a Lianei. Este ca arata apetisant? Merge de minune la o masa de duminica, nu? :)  Si acum va rog sa treceti pe la ea si sa-i spuneti ca o imbratisez si ii multumesc pentru vizita de azi.

Daca doriti sa deveniti parte a acestui proiect si sa petreceti o zi de duminica la mine pe blog, puteti sa-mi trimiteti un mail la cookingwithmysoul@gmail.com

O Duminica calma si relaxanta va doresc.
Hugs & kisses

Etichete: , , , , ,

21 oct. 2011

Castigatorul Concursului cu premii Electrolux




Dragii mei, juriul a deliberat. D-na Carmen Georgescu (marketing manager la Electrolux)  si subsemnata am hotarat. Castigatorul Concursului este reteta.... (aici se aud tobe)

Pui cu stafide, migdale si cuscus cu seminte de dovleac 


O felicit pe Alice Ciobanu si abia astept sa ne intalnim sambata la Flanco Unirea, ca sa gatim impreuna minunata ei retea.
Va invit si pe voi sa fiti alaturi de noi. Pe mine ma gasiti acolo, de la ora 11. Voi gati

Muffins cu rosii uscate



si Tarta cu mere rustica



Va stept cu drag.
Brindusa



Etichete: ,

20 oct. 2011

Tiramisu Cupcakes



Scroll down for English recipe


 Cand, la inceputul lunii octombrie, My Fancy Cake care e gazda din aceasta luna a proiectului "Dulce Romanie"  a propus ca tema Cupcakes, eu am fost cea mai fericita. Imi plac ENORM aceste micute prajiturele.
Si, cum trebuia ca reteta sa fie una speciala, m-am gandit sa contopesc doua, care mie imi plac foarte mult. Ceea ce urmeaza sunt Tiramisu Cupcakes, special pregatite pentru Provocarea lunii octombrie "Dulce Romanie".

Daca vreti sa incercati reteta originala de Tiramisu, cititi aici

Ingrediente:

Pentru 14 cupcakes
  • 300 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 60 g unt
  • 3oua intregi
  • 3 galbenusuri
  • 225 g zahar tos
  • un praf de sare
  • 1 baton de vanilie
  • 50 ml lapte
Pentru sirop
  • 200 ml cafea foarte tare
  • 50 g zahar
  • 50 ml coniac (optional)
Pentru crema
  • 200 g mascarpone
  • 100- 150 g zahar pudra
  • 100 g frisca
  • cacao pentru ornat

Mod de preparare:
  • Amesteca faina, sarea si praful de copt.
  • Taie vanilia in doua, pe lungime si cu un cutit razuie semintele. Pune atat semintele cat si pastaia in lapte si incalzeste-le pana aproape de fierbere. Pune untul inauntru si amesteca bine. Lasa la racit. Scoate pastaia de vanilie.

  • Amesteca ouale, galbenusurile si zaharul intr-un castron. Pune castronul deasupra unei craticioare cu apa care fierbe si bate incontinuu cu telul, pana ce zaharul se topeste (cam 5 minute).

  • Ia castronul de pe sursa de caldura si bate bine cu mixerul, pana ce amestecul se raceste si capata o culoare alburie.

  • Incet, adauga in doua transe amestecul de faina.
  • Pune cateva linguri din coca in amestecul cu unt si ameteca bine. Toarna in coca si amesteca repede cu mixerul. 
  • Folosind o cupa de inghetata umple hartiile de cupcakes 3/4, nu mai mult.
  • Coace 20 de minute. Raceste-le pe un gratar metalic.
  • Amesteca cafeaua calduta cu zaharul si coniacul. Stropeste fiecare cupcake cu acest amestec, de mai multe ori, ca sa fie bine absorbit. Lasa sa se usuce.
  • Amesteca mascarpone cu zaharul pudra, bine de tot. Adauga frisca. Orneaza fiecare cupcake cu un mot de crema.
  • Presara din abundenta cu cacao. Pastreaza tiramisu cupcakes la frigider.
Later edit : ca sa fie insiropate mai bine, scoteti-le din hartie si bagati-le cu totul (pntru 2 secunde) in siropul de cafea. Nu le lasati mai mult pentru ca absorb foarte repede lichidul.


English version

This creation :D is baked specially for October's "Sweet Romania", who's host is My Fancy Cake.


Ingredients:

For 14 cupcakes
  •     300 g flour
  •     1 teaspoon baking powder
  •     60 g butter
  •     3 whole eggs
  •     3 yolks
  •     225 g granulated sugar
  •     a pinch of salt
  •     1 vanilla bean
  •     50 ml milk

For the syrup
  •     200 ml  very strong coffee
  •     50 g sugar
  •     50 ml brandy (optional)

For cream
  •     200 g mascarpone
  •     100-150 g powdered sugar
  •     100 g cream
  •     cocoa for garnish

Preparation:
  •     Mix flour, salt and baking powder.
  •     Cut vanilla bean in half lengthwise with a knife and remove the seeds. Put both seeds and pod into milk and heat almost to boiling. Put butter and mix well. Allow to cool. Remove the vanilla pod.
  •     Mix eggs, yolks and sugar in a bowl. Place the bowl over  boiling water and whisk constantly until the sugar melts (about 5 minutes).
  •     Take the bowl from heat and beat well with mixer until the mixture cools and turns a whitish color.
  •     Slowly add flour mixture in two batches.
  •     Put a few tablespoons of dough in butter and mix well. Pour it in the dough and mix quickly.
  •     Using a ice cream cup fill cupcakes papers 3 / 4, not more.
  •     Bake 20 minutes. Cool them on a metal grill.
  •     Mix warm coffee with sugar and brandy. Sprinkle each cupcake with this mixture several times, to be well absorbed. Leave to dry.
  •     Mix mascarpone with powdered sugar. Add whipped cream. Garnish each cupcake with a cream.
  •     Sprinkle with plenty of cocoa. Keep the tiramisu cupcakes in fridge.
  my inspiration

Etichete: , , , ,

18 oct. 2011

Taietei soba cu ciuperci de lemn si muguri de bambus (Stir fry soba noodles with Mu Err mushrooms)



Scroll down for English recipe


 Pentru astazi, am o reteta japoneza. Ingredientele sunt mai greu de gasit, recunosc, dar m-am gandit sa va prezint cate ceva despre ele.



Taietei soba - sunt taietei japonezi, facuti din hrisca. Au o culoare cenusie, proprie. Se gatesc in acelasi mod ca orice paste, adica se fierb in apa fiarta cu sare cam 8 minute. Ce imi place este ca sunt deja impartiti in portii, asa ca e usor sa stii cat trebuie sa fierbi. Au o textura asemanatoare cu taieteii din faina integrala.

Ciuperci de lemn - in tara noastra se foloseste acest nume pentru doua specii de ciuperci: Auricularia polytricha si Auricularia auricula-judae (sau urechea lui Juda). Astea din urma se pare ca se mai numesc si Mu Err (asa scrie pe punga). Se numesc urechi de lemn pentru ca ele cresc pe scoarta copacilor. De aceea au un usor gust de lemn si pamant.
In mancare au o textura usor crocanta, nu devin moi. Mie mi-au placut.
Ciupercile se gasesc la noi uscate, de aceea trebuie inmuiate in apa minim 30 minute. Dupa hidratare se umfla foarte mult.




 Si acum, reteta.

Ingrediente pentru 3 persoane:
  • 400 g piept de pui dezosat, taiat cubulete mici
  • 1 cutie muguri de bambus,
  • 3 ciuperci de lemn
  • 3 catei de usturoi, rasi fin
  • 100 ml vin de orez (sau vin alb sec)
  • 3 linguri sos de soia (sau dupa gust)
  • 4 linguri ulei de porumb
  • 3 portii taietei soba, fierti conform indicatiilor
  • susan alb pentru presarat

Cum se face:
  • Taie ciupercile fasii. Indeparteaza codita, care este tare.
  • Incalzeste uleiul, apoi pune usturoiul si amesteca de 2-3 ori. Adauga bucatelele de pui si gateste-le la foc mare, amestecand frecvent, 3-4 minute.
  • Adauga ciupercile si gateste-le 3-4 minute.
  • Adauga mugurii de bambus si gateste 3-4 minute.
  • Adauga vinul si sosul de soia. Lasa cateva clocote, ca sa se formeze un sos mai gros.
  • Serveste taietei cu legume si carne, presarate cu seminte de susan.


English version

For today, I have a Japanese recipe. The ingredients are hard to find here in Romania, but they started to be imported .

Soba noodles - Japanese noodles are made ​​from buckwheat. They have a gray color. They are  cooked in the same way as wheat pasta, that is simmered in boiling water with salt about 8 minutes. What I like is that they are already divided into portions, so it's easy to know how much  you have to boil. They have a texture similar to whole wheat pasta.

Wood mushrooms - in our country we use this name for two species of mushrooms Auricularia-polytricha and
Auricularia Auricula Judae (or Juda's ear). The last one seem to be also called Mu Err (as written on the bag). They are called wood ears because they grow on tree bark. Therefore have a slight taste of wood and earth.Even cooked, the mushrooms have a slightly crunchy texture of food, which I enjoyed a lot.
In general these mushrooms are found dried, so they need to be soaked in water at least 30 minutes. After hydration they swell a lot.

  And now the recipe.

Ingredients for 3 servings:
  •      400 g boneless chicken breast, diced
  •      1 can bamboo shoots,
  •      3 mu err mushrooms, hydrated
  •      3 cloves garlic, finely grated
  •      100 ml rice wine (or dry white wine)
  •      3 tablespoons soy sauce (or to taste)
  •      4 tablespoons corn oil (or peanut oil)
  •      soba noodles, cooked
  •      white sesame to sprinkle

How to:
  •      Cut the mushrooms in strips.
  •      Heat oil, then put the garlic and stir  2-3 times. Add the chicken and cook them at high heat, stirring frequently, 3-4 minutes.
  •      Add mushrooms and cook them for 3-4 minutes.
  •      Add bamboo shoots and cook 3-4 minutes.
  •      Add wine and soy sauce. Leave 2-3 minutes to form a thick sauce.
  •      Serve noodles with vegetables and meat, sprinkled with sesame seeds.
  

Etichete: , , , , ,

16 oct. 2011

Tort de mere de la "Caietul cu retete"



Mie nu-mi place duminica! Am ajuns la concluzia asta inca de cand eram eleva si stiam ca a doua zi  traiul dulce inceput vineri dupa- amiaza se va sfarsi brusc. Nici mai tarziu nu mi-am schimbat parerea. Serviciul cu sculare de dimineata e tare neplacut, mai ales lunea, dupa 2 zile de leneveala.

Cum cu varsta devii mai intelept (mda!), in ultimii ani am inceput sa aplic duminica dimineata o terapie prin fericire. Incerc sa ma trezesc mai devreme si sa fac ceva care sa-mi bucure sufletul. Asta imi ofera destula energie si pentru sculatul dis-de-dimineata de luni.

Astazi hai sa incercam asta impreuna la "Duminica alaturi de prieteni". Terapia prin mancare buna. Care vine de la prietena mea Vio, tocmai din Galati. Ei ii place tare mult era asta tehnologizata (dupa cate mi-am dat eu seama) si a hotarat sa scrie un caiet cu retete varianta electronica. De fapt asa se si numeste blogul ei: "Caietul cu retete" . Acolo a adunat comorile bunicii, dar si modernitati, pe care le imparte cu familia ei minunata. Si mai are ceva, ce n-am mai vazut pe alte bloguri: o colectie de carti in format electronic, pe care cu generozitate le imparte cu orice cititor. Gasiti acolo carti ale lui Jamie, retete asiatice, italienesti, si cate si mai cate!

Dar ia sa vedem ce ne-a adus Vio .



Tort de mere

Ingrediente

5 oua
5 linguri zahar
5 linguri faina
1 kg mere
100 gr zahar pt caramel

Mod de preparare

Preparam mai intai caramelul astfel: Intr-o cratita punem 100 gr zahar si lasam pana se caramelizeaza.Se intinde apoi uniform pe tot fundul si pe peretii cratitei si se lasa sa se intareasca.



Mare atentie sa nu caramelizati prea tare zaharul altfel o sa devina amar.
Curatam merele , le taiem cubulete , le asezam in cratita peste caramel si le presaram cu scortisoara. 



Batem ouale cu zaharul pana se topeste zaharul. Adaugam faina si omogenizam. Turnam aluatul obtinut in cratita peste mere.



Dam la cuptor, la foc mic pana se rumeneste si se desprinde usor de pe peretii cratitei.


Se lasa sa sa se raceasca apoi se rastoarna pe un platou.




 Blatul nu mai necesita insiropare deoarece va fi suficient de umed de la siropul lasat de mere si de caramel.
Dam o ora la frigider apoi il taiem felii.



Sa va spun drept, mie imi ploua in gura! Eu zic sa mergeti direct in piata sa cumparati mere. Dar, inainte, nu uitati sa o vizitati pe Vio la "Caietul cu retete". Sa-i spuneti ca v-am trimis cu imbratisari si multa sanatate pentru copiii ei (au fost cam bolnaviori in ultima perioada).

 
Daca doriti sa deveniti parte a acestui proiect si sa petreceti o zi de duminica la mine pe blog, puteti sa-mi trimiteti un mail la cookingwithmysoul@gmail.com

O Duminica calma si relaxanta va doresc.
Hugs & kisses

Etichete: , , , , ,

14 oct. 2011

CONCURS cu premii Electrolux + cooking session live



 Acest concurs s-a incheiat. Urmeaza selectia castigatorului.


Cooking with my soul si Electrolux te invita sa-ti gatesti live reteta favorita, in cadrul unui cooking show din magazinul Flanco Unirea (Bucuresti)! 
 
Daca ai visat mereu sa gatesti in fata unui public care sa-ti aprecieze talentele culinare, trimite-mi reteta ta pana joi, 20 octombrie.

Daca propunerea ta va fi cea mai buna, vom gati impreuna sambata, 22 octombrie, iar Electrolux te va premia cu un set de breakfast: cafetiera, toaster, ceainic.


Asteptam retetele voastre pe adresa de mail cookingwithmysoul@gmail.com sau sub forma de comentariu la aceasta postare.
Pe masura ce voi primi retetele, acestea vor fi afisate in continuarea acestei postari. Retetele nu necesita fotografii.



Castigatorul va fi ales prin jurizare de D-na Carmen Georgescu (marketing manager la Electrolux) si de subsemnata. Notele se acorda pentru originalitate, buna asociere a ingredientelor, timp scazut in executie.


Centralizarea inscrierilor si selectia castigatorului se va face in perioada 20- 21 octombrie.

Anuntarea castigatorului pe blog va fi pe 21 Octombrie.

Pe 22 octombrie ne vom intalni in Bucuresti, sa gatim impreuna reteta castigatoare :)


Later Edit: Pentru ca am fost intrebata de multa lume, vin cu cateva precizari:
1. Reteta poate sa fi aparut pe blogul personal al concurentului, nu trebuie sa fie noua
2. Se poate posta orice fel de reteta: mancare, friptura, desert, supa, sau ce va mai trece prin minte.
3. Fiecare concurent poate participa cu o singura reteta. 
4. Daca, totusi, trimiteti  o fotografie a produsului final, aceasta trebuie sa va apartina. In cazul in care fotografia este copiata din alta parte, concurentul este eliminat din competitie.
5.RETETELE COPIATE PRIN COPY- PASTE DE PE ALTE SITE-URI AU SANSE FOARTE MICI IN A CASTIGA CEVA!!!!!!!!!!




Retetele participante la concurs


1. Pulpe de pui umplute cu cartofi bulgaresti         concurent Marginean Alina (Cluj Napoca)

Aveti nevoie de:2 pulpe de pui intregi,ciuperci(200 gr),cascaval,(150 gr)sare,piper, 2 oua (pentru pulpe care trebuie facute pane )patrunjel verde...iar cartofii se fierb in coaja apoi se taie in doua pe lungime ,se condimenteaza cu sare si piper si se prajesc in ulei .La pulpele de pui se scoate partea de jos a osului ,se bate bine carnea ,se adauga ciupercile ,cascavalul ras,sare si piper dupa gust,patrunjel verde,Se leaga cu ata sau se folosesc scobitori pentru prinderea partilor,si se fierb in apa cu putina vegeta ,se dau prin ou si faina si se prajesc.Pulpele se servesc cu cartofi si castraveti murati.POFTA BUNA




2. Crap cu rosii la cuptor        concurent  Madalina Marin

Ingrediente

500 g muschi de crap
2 rosii
6 catei mari de usturoi
condimente pentru peste
amestec de piper cu lamaie de la Kamis
sare
ulei

Mod de preparare

Bucata de muschi de crap se spala, se sterge si se portioneaza. Se unge cu ulei si se presara cu putina sare, cu condimente si piper cu lamaie. Bucatile se pun in tava mare de aragaz tapetata cu hartie de copt si unsa cu ulei.
Rosiile se spala, se sterg si li se scoate miezul care se poate folosi la alt preparat. Se taie apoi in cubulete si se amesteca cu 2 catei de usturoi tocati marunt, cu sare si piper. Se pun langa bucatile de peste.
Se da tava la cuptor pana ce pestele e gata.
Se servesc bucatile de peste cu cubulete de rosii deasupra si mujdei de usturoi facut din restul de 4 catei.
Pofta buna!




3. Mahmudiye pe pat de orez     concurent  Resid Nejla

Ingrediente:
un piept de pui cu os

pastarnac,patrunjel,telina,ceapa,morcov
curmale=10 bucati,
caise=10 bucati,
stafide=1 mana,
muguri de pin=1 lingura
scortisoara=1 lingura
miere=2linguri
amidon=o lingura
1 cana orez
1.5 cana apa
unt=150 g
sare,piper
apa de trandafiri
folie de aluminiu
vas termorezistent

Mod de preparare
1. Se fierbe pieptul de pui cu zarzavaturile pana cand carnea se desprinde de pe os.
2. Dupa ce a fiert se scoate carnea pe o farfurie si se lasa la racit si dupa ce s-a racit se scoate de pe os fasii, fasii.
3. Se incinge cuptorul la 200 grade.
4. Se prajesc in 30 g unt mugurii de pin si se pun intr-un vas termorezistent impreuna cu curmalele,caisele taiate tot fasii si stafidele.
5. Intr-un bol se amesteca 250 ml supa cu 2 linguri de miere,amidonul si scortisoara.Apoi se toarna totul deasupra pieptului de pui si se amesteca.Se sareaza si se pipereaza.Se adauga deasupra 70 g unt taiat cubulete.Se acopera cu folie de aluminiu si se pune la cuptor pentru 20 d minute.
6. Orezul se prajeste in 50 g unt, dupa ce se intareste se adauga apa, sare dupa gust si se lasa la facut.
7. Dupa 20 de minute se scoate folia de pe vasul termorezistent si se mai lasa 5 minute in cuptor.
8. Inainte de servire se stropeste cu 2-3 picaturi de apa de trandafiri. 




4. Stiuca umpluta     concurent Mirela Turlacu (Bucuresti)

Se spala bine stiuca. Un morcov mic, jumatate de ceapa si un ardei se pun la calit in putin ulei (daca aveti de masline) presarand putina sare si piper. Cand aceasta compozitie a prins putina culoare se ia de pe foc si cu o lingura se umple burta stiucii. Intr-o tava de teflon pentru cuptor se pune putin ulei, 3 sau 4 cartofi potriviti ca marime taiati rondele, 1 sau 2 cepe potrivite taiate “solzi”, 2 ardei si 2 rosii coapte, mari, taiate de asemenea rondele. Se aseaza stiuca cu burta in jos, avand grija sa nu cada compozitia, se sareaza si se pipereaza, se adauga 200 ml apa si se introduce in cuptor. Focul trebuie sa fie potrivit. Din cand in cand, cu o lingura turnam peste stiuca zeama lasata de legume pentru a nu se arde. Dupa aproximativ 20 minute turnam peste stiuca 200 sau 250 ml de vin rosu. Mai lasam cam 10 minute (incercam cu furculita sau cu scobitoarea daca este facuta stiuca) o scoatem si peste punem o legatura intreaga de patrunjel tocat marunt. Sper sa va placa, este delicioasa, garantez. 



5. Somon in crusta de mac       concurent Ioana Jinga

INGREDIENTE:                 Pentru sos:                         Garnitura:                                 Salata:     
-somon proaspat                 - smantana                         - sparanghel                             - fasole verde
- mac                                  -maioneza                          - unt                                        - ceapa rosie
-ulei de masline                   - o ceapa rosie                                                                  - migdale prajite
- zeama de la o lamaie         - marar                                                                              - ulei de masline
                                                                                                                                  - zeama de la o lamaie

Sare, piper.

    Somonul se marineaza pret de cateva minute in ulei de masline, sare, piper si zeama de  lamaie. Apoi se trece prin mac, ca si un snitel si se pune pe gratarul incins( stropit in prealabil cu ulei de masline). Va fi gata in cateva minute. Trebuie intors doar odata sa se prajasca egal pe ambele parti. Intre timp ne ocupam de garnitura si salata. Sparanghelul si fasolea verde ( eu am folosit ambele produse congelate) se pun in apa clocotita pentru 2-3 minute, apoi se scot pe pat de gheata pentru a-si pastra culoarea vie. Intr-o tigaie micuta puneti la incins cateva picaturi de ulei de masline si apoi 2 cubulete de unt ( asta pentru ca untul sa nu se arda) si adaugati sparanghelul scurs bine. Condimentati dupa gust. Intre timp , tocati marunt ceapa, adaugati-o peste fasolea verde, apoi adaugati migdalele prajite( prajite in prealabil, 15 minute la cuptor), uleiul de masline si condimentati dupa gust. Recomand ca zeama de lamaie sa fie adaugata doar inainte de servire. Intre timp, atat somonul, cat si sparanghelul ar trebui sa fie gata. Intr-un castronel puneti 2 linguri de smantana, o lingurita de maioneza, ceapa rosie si mararul. Condimentati dupa gust si apoi, folosind blenderul transformati totul intr-o pasta. Datorita cepei va capata o culoare roz, asemenea somonului. Efectul pe platou este mazim: roz si verde :).
    Totul este gata foarte repede , este sanatos si foarte gustos.

Pofta buna! 


6. Pui cu ananas    concurent Costache Mihaela



  • MOD DE PREPARARE RETETA PUI CU ANANAS

    Taiem pieptul de pui cubulete mici, dam cu sarepiper si paprika , apoi punem la prajit intr o tigaie in ulei de masline. Cand se rumenesc putin adaugam ananasul din conserva inclusiv sucul. Dupa vreo 10 minute, adaugam sosul de soiasi condimentam inca o data daca mai e cazul. Carnea de pui prinde o dulceata aparte, iar l afinal se simte gustul iute de paprika.1 bucata piet de pui
  • 1 cutie compot de ananas
  • ulei de masline
  • 2 linguri sos de soia
  • sarepiper, paprika iute 







7. Piept de pui cu smanatana, cartofi si ciuperci  concurent Simona B

Ingrediente
1 piept de pui dezosat si fara piele
250 g cartofi
50 g unt
200 g ciuperci proaspete sau din conserva
½ lingurita maghiran
250 g smantana degresata
1 lingura faina
10 g cascaval
100 ml ulei
cate 1 lingura de unt si pesmet pentru fosrma
½ lamaie
cateva fire de patrunjel
sare si piper
preparare
  1. Speli pieptul de pui si il tai in felii subtiri, pe care le sarezi si piperezi dupa gust si apoi le presari cu maghiran. Cureti ciupercile si cartofii, le speli si le tai in felii.
  2. Calesti pe rand, in aceeasi tigaie cu ulei, cartofii, apoi ciupercile si carnea. Dizolvi faina in 3-4 linguri de apa si o amesteci cu o lingura de smantana.
  3. Intr-un vas termorezistent uns cu unt si tapetat cu pesmet torni 1/3 din cantitatea de samntana preparata mai sus, pui cartofii, stropesti cu smantana, asezi carnea, presari ½ din cascaval ras, apoi un strat de ciuperci, torni deasupra smantana ramasa, presari cascaval ras si cubulete de unt, acoperi cu capac si dai forma la cuptor, la foc mediu, pentru 40 de minute.
  4. Servesti mancarea calda, presarata cu patrunjel tocat si stropita cu zeama de lamaie.


8. Pui cu stafide, migdale si cuscus cu seminte de dovleac   concurent Alice Ciobanu

Ingrediente:

500 gr carne de pui, piept sau pulpe superioare
5 linguri ulei de masline
2 cepe potrivite
2 lingurite ghimbir macinat
2 lingurite boia de ardei dulce
2 lingurite (rase) scortisoara
cateva fire de sofran
300/400 ml supa de pui facut dintr-un cub knorr
1 portocala mare
75 gr stafide
80 gr migdale
250 gr cuscus
seminte de dovleac


Pentru inceput incalzim cuptorul la 6/200 C. Intr-o tigaie incingem repejor uleiul de masline, adaugam ceapa taiata julien, ghimbirul, boiaua, scortisoara si cateva fire fragede de sofran. Calim totul la foc domol pentru 10 minute. Scoatem apoi ceapa din tigaie, puneti-o frumusel pe o farfurie (nu o aruncati ! e nevoie acusi de ea:P ) si aruncati in tigaia incinsa carnea de pui si prajim pe ambele parti pana se rumeneste atragator.

Intr-un vas termorezistent punem bucatile de pui astfel rumenite.
Adaugam ceapa, coaja si sucul de portocala, precum si supa de pui. Dam vasul la cuptor pentru 30-35 minute, pana ce carnea se patrunde complet. Adaugati apoi stafidele si migdalele prajite si mai lasati vreo 10 minute. In timp ce bucataria vi se umple de arome…of, of…fierbeti niste cuscus cu putina sare.
Dragilor, puiul poate fi servit alaturi de un cuscus presarat cu seminte de dovleac si menta proaspat tocata.
pofta buna



9. Piept de pui la cuptor cu smantana si cascaval    concurent Daniela Borsanu (Iasi)



Ingrediente:
  • 1 piept de pui
  • 80 g smantana
  • 80 g cascaval
  • 4 catei usturoi
  • sare
  • piper
  • unt

Mod de preparare:

1. Taiem pieptul in fileuri mari cam in 4-5 parti.
2. Ungem o tava yena cu unt si adaugam bucatile de piept de pui.
3. Amestecam intr-un bol smantana cu usturoiul pisat, sarea si piperul.
4. Peste bucatile de pui punem acest sos de smantana si amestecam putin, dupa care punem cascavalul ras deasupra.
5. Introducem tava la cuptor la foc mediu, o lasam 5 minute acoperita, dupa care indepartam capacul, pentru a se rumeni (aproximativ 45-50 minute).

- Este o reteta foarte buna si foarte simplu de facut. Pieptul fierbe bine in sosul de smantana cu usturoi iar cascavalul ii da o crusta crocanta.

Pofta Buna...
 

Etichete: , , ,