<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.retetedesuflet.ro

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Cooking with my soul: 01.03.2010 - 01.04.2010

Cooking with my soul

30 mar. 2010

Oua de Pasti




M-am jucat putin, pentru ca nu stiu inca ce o sa fac de Pasti. Si daca tot o sa mancam oua rosii, ia sa avem si la desert tot oua.

Citeste mai departe. Do you want to read more?

Etichete: ,

28 mar. 2010

"Chi va piano, va sano e va lontano"


"Chi va piano, va sano e va lontano" Acesta este motto-ul celor de la restaurantul Vapiano.( In Bucuresti restaurantul e undeva intre Plazza Mall si magazinul Cora.)
Cu alte cuvinte, daca mananci relaxat, esti mai sanatos si vei trai mai fericit (si mai mult). Le dau dreptate.  Un loc in care te simti putin in Italia. De la modul in care e amenajat, la modul in care e pregatita mancarea.



Citeste mai departe. Do you want to read more?

Etichete: ,

27 mar. 2010

De la prieteni


Am primit zilele astea cateva premii virtuale la care nu ma asteptam. Eu sunt in comunitatea asta a blogeritului culinar doar de 3 luni, dar se vede treaba ca sunt pe aici niste doamne foarte foarte dragute, care ii incurajeaza pe cei nou veniti.
Va multumesc din toata inima Elena, Maria si Miha, pentru ca premiile primite de la voi ma ajuta sa merg mai departe. Va consider prietenele mele caci, chiar daca nu ne cunoastem personal, ne vizitam zilnic.





Etichete:

26 mar. 2010

Biscuiti cu ovaz






Alaturi de o cana cu lapte sau o ceasca de cafea, acesti biscuiti aromati sunt tocmai buni pentru un mic dejun de week-end.

Citeste mai departe. Do you want to read more?

Etichete: , , , , , , , ,

25 mar. 2010

Biscuiti ciocomania lollipop







Bineinteles, din nou ciocolata. Rapizi si extrem de savurosi, facuti cu ciocolata de calitate, minim 70 % cacao (NEVER ciocolata de menaj, care la noi e o porcarie).

Citeste mai departe. Do you want to read more?

Etichete: , , , , , ,

24 mar. 2010

Mancarica cu untisor




Untisorul e o planta mai putin cunoscuta, care apare primavara, odata cu urzicile.

Citeste mai departe. Do you want to read more?

Etichete: , , , ,

23 mar. 2010

Pui cu ciuperci shiitake





Ciupercile shiitake, se cultiva in estul Asiei, sunt uscate si apoi exportate in multe tari. Aceste ciuperci apar in multe mancaruri chinezesti, vietnameze, tailandeze si japoneze.


Citeste mai departe. Do you want to read more?

Etichete: , ,

22 mar. 2010

Fursecuri cu unt de arahide





Am gasit fursecurile astea gustoase aici, pe un blog american, dar realizat de cineva cu origini italienesti. Aceasta este o versiune homemade a unor cunoscuti biscuiti americani.
Ce am pus in fursecuri

Citeste mai departe. Do you want to read more?

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

20 mar. 2010

Cum sa traiesti sanatos (II) - Rosii bio

Abia astept sa se faca frumos. O sa mergem la casa de la tara si o sa lucram gradina. Adica eu o sa ma cam uit cum lucreaza gradina, pentru ca am mari probleme cu bagatul mainilor in pamant. Beah!

De cativa ani, cu ajutorul unor localnici, am facut niste solarii pentru legume. Legume bio,zic eu,  pentru ca nu am folosit fertilizatori sau insecticide chimice. Cam asa aratau rosiile



Citeste mai departe. Do you want to read more?

18 mar. 2010

Chicken pulao (Pilaf de pui pakistanez)





Thank you, Amir for this recipe.

Amir este colegul meu. De la el am aceasta minunata reteta. Si mi-a dat si niste amestecuri de condimente facute ca la mama lor. N-a vrut sa-mi spuna ce e in ele. Secret de familie ;) .
Mi-a spus insa, care ar fi ingredientele principale

Citeste mai departe. Do you want to read more?

Etichete: ,

17 mar. 2010

Cum sa traiesti sanatos (I) - Supa clara




Am observat ca a inceput sa fie "la moda" sa fii bio, eco sau organic. Eu mi-as dori din tot sufletul ca acest stil de viata sa fie imbratisat de noi toti nu pentru a fi in "trend", ci pentru ca ne ajuta sa fim mai sanatosi, sa traim mai bine.
Din pacate, preturile alimentelor din aceasta categorie sunt foarte mari. Si asta mai ales pentru ca marea majoritate sunt de import, iar comerciantii nostri isi pun niste adaosuri nerusinate. De aceea incerc sa ma descurc altfel.
Cand, acum cativa ani (vreo 10), am inceput sa-mi pun problema cum sa mananc cat mai fara chimicale, primul lucru pe care l-am eliminat din alimentatie( dupa coca coli si alte sucuri) a fost adaosurile de supa (gen vegeta, knorr, s.a).Si am cautat un inlocuitor. Am gasit aceasta supa care poate fi folosita ca baza pentru alte supe si pentru sosuri. In acelasi fel se poate face din vita, pasare, legume sau peste. Se pastreaza in frigider 2 zile, sau in congelator cateva luni.
Stiu ca supa facuta cu carne cumparata de la magazin si legume din piata nu este bio (pentru asta, toate ingredientele ar trebui sa fie bio - o sa va povestesc eu altadata ce inseamna asta), dar oricum este mai buna decat chimicalele din adaosurile de supa.
Abia astept vara, sa ma duc la tara . Sa vedeti ce supa bio fac acolo!

Ingredientele de baza ale acestei supe sunt oase 50% - legume 10% - apa 100%

Ingrediente:

  • 2,5 kg oase de vita (sau de pui)
  • 5-6 l de apa rece
  • 250 g ceapa, taiata in 4
  • 125 g morcov, taiat mare
  • 125 g telina, taiata mare
  • 1 frunza dafin
  • 1 cuisoara
  • 1 tulpina patrunjel verde
  • 10 boabe piper

Citeste mai departe. Do you want to read more?

Etichete:

15 mar. 2010

Papricas de pui cu galuste de gris (Paprika chicken with semolina dumplings)








Ingrediente pentru 4 persoane


  • 4 bucati de pui (copane, piept, aripi sau ce mai ai prin casa), spalate si uscate
  • 500 g de ceapa (galbena, rosie, verde, de care ai), taiata nu foarte mic
  • 5 catei de usturoi, taiati
  • 100 ml ulei
  • 600 ml apa
  • 1 lingura boia dulce
  • niste boia iute (dupa gust)
  • 2 linguri pasta de tomate
  • 2 oua
  • aproximativ 100 g gris
  • sare, dupa gust
 Incalzeste uleiul intr-o cratita incapatoare si prajeste bucatile de carne usor, pe ambele parti. Scoate carnea si adauga ceapa si usturoiul. Caleste pana ceapa devine sticloasa.


 Pune carnea la loc in cratita, amesteca putin si adauga apa. Fierbe la foc foarte mic cam 1 ora (sau mai putin, daca carnea e fiarta prea tare).
In timpul asta fa galustile: Pune apa la fiert intr-o oala cam de 5 litri. Adauga 1 lingurita de sare. Galustile le faci cand apa incepe sa fiarba, nu inainte, pentru ca vor iesi tari. Bate bine ouale (cu mixerul daca se poate) si adauga 50 g de gris. Amesteca si, in functie de cat de mari sunt ouale, mai adauga gris pana ce obtii un amestec ce poate fi luat cu lingurita.
Da focul mai incet, astfel incat apa sa fiarba incet. Inmoaie lingurita in apa fierbinte si ia din compozitie. Pune toate galustile in apa care fierbe. Acopera cu un capac si fierbe 5 minute. Pune 1 cana cu apa rece si da din nou la fiert, pana ce galustile sunt complet fierte. Strecoara-le.
In cratita adauga boiaua dulce si iute si pasta de tomate, amesteca si da un clocot. Potriveste de sare si lasa sa fiarba 5 minute. Adauga galustile, cu grija, sa nu se sfarme si lasa-le sa fiarba putin in sos.



Serveste o bucata de carne cu 3-4 galusti si sos, alaturi de salata verde. Pofta buna.


Etichete: ,

14 mar. 2010

Rasol de vita

O mancare tocmai buna pentru o zi de duminica


Citeste mai departe. Do you want to read more?

Etichete: , , , ,

13 mar. 2010

Brownies



As I told you here, I have to do some brownies!
Thanks to Moogie, now I have a nice silicon mold for them. I used also the Ghirardelli Muffin mix sent by her,adding some extra chocolate chips and peanuts.Very yummy.


The ingredients:
  • 1 box of Ghirardelli muffin mix
  • 200 g butter
  • 2 eggs
  • 100 g dark chocolate chips
  • 100 g peanuts, roasted

I mixed them all and put 1 teaspoon of dough in each cup.



I placed them in the preheated oven, at 180 C, for 25 min.



And we ate them


Etichete: ,

Meniu Parizian


N-am putut rezista sa nu filmez meniul unui restaurant parizian, pe o straduta de langa Champs Elisee. Cam asa arata

ht

Etichete:

12 mar. 2010

Snitel vienez



Da, stiu, toata lumea are habar cum se face un snitel! Ce mi-o fi venit sa pun o reteta asa de comuna?!
Adevarul e ca dupa ce am prajit prima bucata am remarcat ca semana foarte bine cu ce am mancat la un restaurant vienez: un snitel cat farfuria! Si atunci m-am gandit sa-l impartasesc cu voi.
Ii lipseste garnitura de cartofi pentru ca l-am facut ca o alternativa la mezeluri, pentru cina. Are insa niste muraturi iesite asta toamna din mainile reunite ale membrilor familiei =)) . Foarte bune.


Ce am folosit eu
  • 4 jumatati de piept de pui
  • 3 oua
  • faina, pesmet
  • sare, piper
  • ulei pentru prajit (eu folosesc de palmier)

Am taiat fiecare piept in doua, pe lung, fara sa desprind cele doua jumatati, astel incat sa formeze o bucata subtire si mare. Am pus peste carne folie de plastic si am batut ca sa se subtieze carnea. Trucul asta cu folia l-am invatat recent. Se pune asa ca sa nu se imprastie carnea cand o bati. Functioneaza.



Bate bine ouale intr-un castron si asezoneaza-le cu sare si piper.
Da carnea prin faina, ou, pesmet



si prajeste-o intr-o cantitate generoasa de ulei incalzit in prealabil. (Am observat ca daca folosesc putin ulei, carnea se arde.)
Pune bucatile prajite pe servete absorbante ca sa indepartezi excesul de ulei.
Si mananca-le cu ce garnitura iti place (piure, cartofi natur) si salata sau muraturi.





Etichete: , , ,

11 mar. 2010

Sufleu cu ciocolata







Un sufleu foarte simplu de facut, cu toate ca e cam ciocolatos pentru gustul meu. Sotul meu, insa l-a mancat cu multa placere.
L-am facut din crema ramasa de la minitarte cu ciocolata




Etichete: , , , , ,

10 mar. 2010

PREMII




Cine ma cunoaste stie ca nu-mi place sa ma laud. Am primit, insa zilele astea un premiu tocmai din USA si vreau sa-i multumesc celei care l-a trimis.

I received these days a prize from a dear friend from USA,  Moogie (Moogie & Pap) . She has a great food blog, with a lot of yummy recipes. When I participated at her giveaway contest, it was for fun. But dear Moogie sent me these wonderful Wilton items from such a long distance.

A box of Ghirardelli Muffin mix ,a Package of 100 Brownie Pop Sticks, a Wilton Brownie Pops Silicone Mold


Thank you, Moogie.

Am mai primit si ceva carticele in lunile trecute, si ma gandesc sa vi le arat si voua. Foarte dragute carticelele, mai ales ca sunt scrise de prietenul meu, Jamie. :))))))

De la bucataria.net, unde am ocupat locul 2,


Si de la prietenii mei bucatarasi de la bucataras.ro (by the way, mai e o carte pe vine de la ei)


Le multumesc tuturor.

Etichete:

9 mar. 2010

Mucenici



De la inceput vreau sa precizez ca asta e prima oara cand fac mucenici. Nici cozonac n-am mai facut. Prin urmare, o jumatatede zi bucataria mea a fost plina de faina cam peste tot si am si facut ceva fitness (fara sa-mi doresc asta) pentru muschii de la maini. :))). Rezultatul, insa, a fost multumitor.

Ingrediente
  • 1 kg faina pentru cozonac
  • 40 g drojdie proaspata
  • 400 ml lapte
  • 150 g zahar
  • 3 oua
  • 1 praf de sare
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • arome (ce iti place)
Pentru sirop
  • 300 ml apa
  • 300 ml zahar
  • arome
Miere, nuca macinata

Din cantitatea asta de faina ies  muuuulti mucenici.
Se face mai intai maiaua din drojdie + 1 lingurita zaha+ 50 ml lapte caldut (ai grija sa nu fie fierbinte, caci se opareste drojdia si nu mai creste).



Se lasa 15 minute.
In laptele caldut topeste zaharul si sarea. Cerne faina (asta se face nu numai pentru a elimina toate impuritatile din faina, ci si pentru a o aera, ca sa iasa coca mai pufoasa).



Amesteca faina cu maiaua si laptele caldut. Poti face manual, intr-un robot cu cuva mare, sau in masina de paine. Dupa ce s-au omogenizat, adauga ouale si aromele.
De aici incolo eu am framantat cu mana.
Se adauga cate 1 lingura de ulei si se farmanta pana intra tot in coca. Se continua pana ce tot uleiul a fost folosit. Framantatul a durat cam 40 minute.

 
Mai ceva ca atunci cand tragi la fiare, credeti-ma. Tot respectul pentru cele care fac cozonaci de Paste si de Craciun!



Am facut o bila din aluat si l-am pus intr-un castron mare.


Am lasat la crescut pana ce coca si-a dublat volumul.


Am uns usor masa cu ulei si am luat coca cat o minge de ping- pong.


Din ea am intins un tub lung cam de 30 cm din care am facut 8 -uri.

 

  

 

Le-am pus in tava cu hartie pergament


si am copt in cuptorul preincalzit, la 200 C pentru 30 min. In timp ce se coceau am facut siropul. Am fiert zaharul cu apa 5 minute, apoi am adaugat aromele (esenta de vanilie si putin rom).

Dupa ce am scos mucenicii din cuptor, cat erau inca calzi, i-am bagat in sirop cate1 minut pe fiecare parte. I-am uns cu miere si am presarat nuca toacata. Si i-am mancat cu multa pofta.

Sper ca si colegilor mei le-au placut.


Etichete: , , , , ,

8 mar. 2010

De 8 MARTIE, mini tarte cu ciocolata




Pentru toate doamnele trecute, actuale si viitoare (ce zici de asta, Silvana? :) ) din familia mea, aceste tarte cu ciocolata muuuulta. Va iubesc pe toate, chiar daca nu o arat prea des.

Ingrediente pentru 8 minitarte

Crusta
  •  500 g faina 000
  • 200 g unt rece, taiat bucatele
  • 200 g zahar pudra (al meu a fost vanilat)
  • 4 galbenusuri ou
  • 1 praf de sare
  • 4 linguri de lapte rece.
  • esenta de vanilie
Umplutura
  • 150 g ciocolata neagra (minim 70 % procent cacao), taiata mic
  • 3 linguri cacao
  • 3 oua+ 2 albusuri
  • 200 g zahar pudra
  • 1 cutie mascarpone (200 g parca) + inca 2 linguri
  • 3 linguri de miere
  • coaja de la o portocala.

Cum se face crusta:
Am amestecat in robot, cu cutitul pt coca (se poate si cu paletele, la un mixer puternic sau cu mana): untul, zaharul si sarea pana s-au facut o crema. Am adaugat apoi faina si galbenusurile, pana se formeaza un amestec ce seamana cu firimiturile. Am pus lichidul si am amestecat pana s-a format o coca, nu mai mult.
Coca asta nu trebuie amestecata prea mult, caci nu va mai avea consistenta dorita (de tarta). Am facut din ea doua suluri lungi si mai subtiri, le-am acoperit cu folie alimentara si le-am lasat la frigider 1 ora.
Dupa o ora am taiat sulul de coca felii nu mai groase de 5 mm (ar iesi prea groasa tarta).



Feliile le-am aranjat pe fundul formelor de minitarta si am impins coca cu degetele ca sa nu mai fie spatii libere. Am pus restul de felii de coca si de jur imprejur, apasand usor in adanciturile formei. Am pus apoi tartele la congelator pentru 1/2 de ora.
In timpul asta am incalzit cuptorul la 180C. Inainte de a baga tartele in cuptor am intepat fundul cu furculita de cateva ori, apoi am pus o bucata de hartie pergament si le-am umplut cu boabe e fasole. Le-am copt asa 10 minut, apoi am scos boabele si hartia si am mai lasat la cuptor 5 minute. (Daca focul e prea tare si tartele se coloreaza prea mult, da focul putin mai incet)
Am scos tartele din cuptor si le-am umplut.

 

In timp ce aluatul e in cuptor, am facut umplutura.
Intr-un castron maricel am pus ciocolata si am topit-o la baia de aburi. Am adaugat cutia de mascarpone si cacao si am amestecat pana ce au devenit un amestec omogen. Am dat jos de pe foc.
Intr-un castron am batut cu mixerul oua + albusuri + zahar pudra pana ce zaharul s-a topit si totul a devenit o crema pufoasa. Am adaugat mierea, apoi crema de ciocolata, amestecand dupa fiecare. Am adaugat razatura de portocala si restul de mascarpone, am omogenizat si am umplut tartele. 
Am pus in cuptorul incalzit in prealabil la 150 C, pentru 40 de minute.
Cand s-au racit am trecut un cutit ascutit pe marginea fiecarei tarte si le-am scos foarte usor.







Etichete: , , , , ,

7 mar. 2010

Pe unde mai poti manca un peste adevarat?



Recunosc: sunt o avida mancatoare de peste. Prajit, la gratar, marinat, plachie, batog, afumat, crap, salau, somn, scrumbie, cega, pesti mici si mari au fost savurati in familia mea de cand ma stiu. Problema cea mai mare in Bucuresti este ca marea majoritate a pestilor ce se gasesc sunt de acvacultura. Iar astia, din punctul meu de vedere, nu sunt pesti adevarati. Trebuie sa mananci un peste pescuit ca sa-ti dai seama de diferenta.

Norocul a facut ca zilele trecute sa am ceva treba prin orasul Giurgiu, asa ca am mers la un restaurant de pe langa port, pe malul Dunarii: restaurantul Perla.Tin sa va spun de la inceput ca pozele sunt facute cu telefonul, asa ca nu sunt de calitate.

 
 Restaurantul foarte frumos si bine aranjat, cu mese de 2, 4 si chiar mai multe persoane (se vede treaba ca vin si grupuri mari}. Pe pereti cateva tablouri de bun gust si aranjamente legate de nave (o carma, un colac de salvare, o nava in miniatura). Doua plasme , dar date pe mute, asa ca daca nu erai cu fata la ele, nu te deranjau.
Pe mese fete de masa albe cu modele bej, imaculate si calcate la dunga. Vesela alba. Pe fiecare masa un trandafir natural. Cand am intrat. pe la ora 13, erau deja ocupate vreo 3 mese (din 14). Chelnerii ne-au ajutat sa ne dam jos paltoanele (pe doamne) si au dus hainele in cuier. Precizez asta, pentru ca in Bucuresti nici la restaurantele de fite nu se mai intampla asta.

Acum comanda: 1 portie de salata de icre cu ceapa rosie si paine prajita- 6 RON, 2 supe- crema de ciuperci (ciorba de peste era muuult prea multa pentru noi).- 6 RON fiecare, 1 saramura de crap si 2 portii salau la gratar, cu mamaliguta si usturoi- fiecare cate 25 RON.
Am mai comandat 4 cafele, 2 apa plata Borsec la 500 ml si o bere fara alcool Stella Artois. In total aproape 130 RON.

Imi pare rau ca n-am pozat si icrele, dar m-am trezit cand se terminasera deja. Oricum erau proaspat facute, cu gust de icre. Doua guguloaie ce ajungeau pentru 2 persoane.

Supa (nu am putut sa o mananc pe toata) cu crutoane:





Saramura de crap



































Gratar de salau cu mamaliguta si mujdei (adus in sosiera)

































Portiile au fost chiar mari (pentru doamne), iar pestele fooooooooarte gustos. Clar prins din Dunare, nu cumparat de la Metro!
Un punct in plus pentru servirea prompta si cu clasa. Se vedea ca ospatarii au scoala si experienta. Stiau pe ce parte se serveste mancarea si cum sa debaraseze masa. La plecare ne-au ajutat sa ne imbracam cu paltoanele.
Am fost si la baie. Curata, mirosea a parfum. O singura bila neagra: se fumeaza. Oricum, nu m-a deranjat, cu toate ca, atunci cand am plecat restaurantul se cam umpluse.

Clar ma voi intoarce, mai ales la vara cand se va deschide terasa de pe malul Dunarii.

Etichete: