<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.retetedesuflet.ro

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Cooking with my soul: 01.01.2010 - 01.02.2010

Cooking with my soul

31 ian. 2010

Kebab indian cu fasole roşie şi orez





O alternativa aromata a traditionalelor chiftele

Pentru kebab
  • 600 g carne, tocata (pui, miel, vita)
  • 1 ou, usor batut
  • 1 ceapa mica, rasa fin
  • 4 catei mici de usturoi, rasi fin
  • 1 lingurita praf coriandru
  • cate 1/2 lingurita de: chimen praf, chilli praf, Garam Masala
  • sare, dupa gust
  • pesmet (cam 100 g)
  • 6 tepuse pentru frigarui
Pentru garnitura de fasole
Citeste mai departe. Do you want to read more?

Etichete: , , , , , ,

30 ian. 2010

UN NOU CONCURS



Luni se da startul unui provocator concurs: "Reteta anului 2009". Premiile sint pe masura, locul 1 urmind a intra in posesia a 500 ron!
Este foarte simplu sa inscrii reteta in concurs. Trebuie doar sa fii sigur ca are o fotografie de foarte buna calitate, iar modul de preparare este scris in detaliu, aceasta deoarece intrarea in concurs se va face doar dupa ce reteta va trece de filtrul exigent al bucatarasilor.
Pentru ca Bucataras.ro s-a declarat fanul blogosferei culinare si a infiintat un Catalog al acesteia, in care sint peste 150 de bloguri inscrise, cu peste 8.000 de retete, singura conditie obligatorie a concursului este ca blogul pe care ai scris reteta sa fie in acest catalog.

Pasul 1 Blogul tau culinar trebuie sa fie inscris in Catalogul blogosferei culinare
Ce faci daca nu este? Simplu. Il inscrii in formularul de mai jos (click AICI).

Pasul 2. Dupa ce ai inscris blogul, poti inscrie reteta completind formularul de mai jos pe care-l gasesti AICI

Pasul 3. Daca reteta iti apare in pagina de concurs, inseamna ca a fost acceptata. Daca nu apare, inseamna ca ori nu a avut poza de calitate, ori descrierea ei a lasat de dorit si nu a fost acceptata in concurs!
Toti cei care vor scrie despre concursul Reteta anului 2009 vor fi trecuti la loc de cinste in pagina de parteneri media!
Si daca esti fan al blogosferei culinare, atunci este obligatoriu ca widgetul de AICI sa-l ai pe blog!


Articol preluat de pe www.bucataras.ro





Etichete:

Ciorba din rasol de porc



Eu  nu sunt o fana a ciorbelor! Din cand in cand, insa mi se face pofta de o zeama acra. Si cum la macelarie mi-a facut cu ochiul un rasol maricel de porc, iata ce a iesit:

  • un rasol de porc (1,5 -2 kg)
  • 1 l bors (sau zeama de varza)
  • 2 morcovi, taiati marunt
  • 2-3 cepe taiate marunt
  • 1 albitura (patrunjel sau pastarnac), taiata marunt
  • 1 telina mica, taiata marunt
  • 5 rosii 
  • patrunjel, leustean
  • sare
Spala bine rasolul si pune-l la fiert in apa rece, intr-o oala mare care sa-l cuprinda bine. Apa trebuie sa fie peste nivelul rasolului. Scoate spuma formata de cate ori este nevoie. Dupa aceasta fierbe la foc mic.
Cand e carnea aproape fiarta, adauga legumele si lasa-le sa fiarba.
Separat fierbe borsul. Adauga-l cand toate sunt fierte bine si lasa-l 2-3 clocote. Potriveste de sare. Stinge focul si pune leusteanul/ patrunjelul taiat marunt. Acopera.
Serveste cu smantana.

Etichete: , , ,

29 ian. 2010

Biscotti cu ciocolata si migdale



Numele acestui desert inseamna de doua ori (bis) copti (cotti). Are o textura mai dura si se serveste alaturi de cafea, ciocolata calda sau vin.


  • 375 g faina
  • 40 g cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • 230 g zahar
  • 4 oua
  • 200 g migdale decojite si tocate grosier
  • 150 g ciocolata amaruie taiata nu foarte fin
  • 1 praf de sare

Incalzeste cuptorul la 180 grade.
Intr-o tava pune foaie de copt.
Bate bine ouale cu zaharul. Adauga faina+cacao + praf de copt+sare, cernute.
Adauga ciocolata si migdalele si amesteca cu mana, ca sa nu se sfarme.
In tava pune compozitia sub forma a 2 cilindri paraleli, de-a lungul tavii. Aplatizeaza cilindrii, astel incat sa nu aibe o inaltime mai mare de 2 cm. Coace 20 minute.
Scoate tava din cuptor si las-o sa se raceasac 10 minute. Taie felii late de maxim 2 cm, pune-i in tava pe o parte si coace-i 5 minute. Intoarce-i pe cealalta parte si mai coace 5 minute.
Cand se racesc, se pot pastra in cutii inchise etans, pentru mai multe luni.


Etichete: , , , , , ,

28 ian. 2010

Tìramisú - reteta originala





Numele este format din doua parti :" tìrami" (trage,-ma)  si "sú" (sus). De aceea cand ii spuneti numele, nu puneti accentul pe a2a litera i, ci odata pe primul i si a2a oara pe u.

  • 6 oua, separate
  • 6 linguri de zahar
  • 500 g mascarpone
  • 500 ml cafea tare, rece
  • cacao neagra pentru ornat
  • 1 pachet (dublu) de piscoturi savoiardi


Amesteca galbenusurile cu zaharul, pana devin o pasta alba. Eu am facut asta manual, cu telul in forma de para.
Adauga mascarpone, cate 1 lingura, amestecand bine dupa fiecare adaugare.
Bate bine albusurile cu un praf de sare. Cu ajutorul unei spatule incorporeaza cu atentie albusurile in crema.



Pune 2 linguri de cafea si amesteca usor.
Unge cu unt o tava lunga, trece cate un piscot prin cafea (nu-l lasa mai mult de 2 secunde in cafea, pentru ca devine mult prea moale), si pune-l in tava in pozitie verticala. Fa acelasi lucru cu alte piscoturi, pana cand ai umplut fundul tavii. Pune 1/2 din crema si intinde-o usor, ca sa nu spargi bulele de aer din ea.




Pune al doilea strat de piscoturi, de data asta punandu-i in pozitie orizontala. Pune peste ei restul de crema si niveleaza usor.



Cu o sita mica pudreaza generos cu cacao pe toata suprafata.



Lasa la frigider peste noapte

 

Etichete: , ,

27 ian. 2010

Cupcakes cu lamaie si topping de ciocolata alba




Gata ambalate, sa hraneasca gurile pofticioase ale colegilor mei. Cu mare dragoste am facut aceste cupcakes, tiramisu si biscotti.

Pentru 24 cupcakes
  • 300 g unt
  • 300 g zahar
  • 5 oua
  • 400 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 4 linguri zeama de lamaie
  • putina vanilie
  • 2- 3 lingurite coaja de lamaie rasa
  • 200 g ciocolata alba, pentru ornat
Incalzeste cuptorul la 180 grade. Pune hartii in 24 forme mici de cupcakes.
Amesteca untul taiat cubulete cu zaharul, pana se face ca o spuma. Pune ouale pe rand, amestecand dupa fiecare. Pune vanilia, zeama si coaja de lamaie si amesteca.
Cerne faina printr-o sita impreuna cu praful de copt si bicarbonatul. Adauga-le in compozitia cu oua si amesteca pana se omogenizeaza.
Cu lingurita pune compozitia in forme, cam 2/3 pentru ca ele cresc. Pune-le in cuptor, chiar si pe 2 nivele. Lasa-le cam 20 minute, sau pana cand scobitoarea iese curata.
Pune ciocolata taiata mic intr-un castron, iar castronul in apa fierbinte. Topeste ciocolata si unge cu ea prajiturile. Pune deasupra bomboane colorate.


Etichete: ,

26 ian. 2010


Azi n-am postat inca nimic, pentru ca le pregatesc colegilor mei ceva bun pentru maine (de ziua mea, care e azi)

Asa ca, dragi colegi ........... rabdare!

Uite aici o avanpremiera. Oare ce o fi?


25 ian. 2010

Tempura cu creveti








Tempura este un preparat japonez foarte simplu de facut (ca un fel de pane), folosit pentru peste, fructe de mare sau legume.
Pentru tempura se folosesc:
  • 1 ou
  • 100 ml apa rece, de la gheata
  • 3 linguri faina
Apa folosita trebuie sa fie foarte rece, pentru ca preparatul (care va fi prajit in mult ulei) sa nu absoarba prea mult ulei.
Mai intai se pregatesc crevetii, cam 500 g, decongelati si stersi ca sa nu fie uzi.
Intr-o tigaie nu foarte mare, dar adanca, pune ulei sa se incinga foarte bine. Uleiul trebuie sa aibe o inaltime de aproximativ 4 cm, daca nu mai mult.
Tempura se pregateste exact cand uleiul e fierbinte, nu inainte. Intr-un castron bate bine oul, adauga apa si amesteca. Adauga faina si amesteca putin, nu prea mult. Pot ramane cocoloase de faina neamestecate, ele dand o consistenta aparte amestecului prajit.
Baga crevetii in oul batut si prajeste-i in uleiul incins 2-3 minute pe fiecare parte. Scoate-i pe servetele absorbante. Serveste crevetii calzi,cu sos japonez.
Cum eu nu am avut toate ingredientele pentru un astfel de sos, am folosit substituenti:
  • 5 cm ghimbir prospat, ras
  • 2 linguri sos soia
  • 6 linguri vin alb, dulce
  • zeama de lamaie
  • sare dupa gust
Se amesteca toate si se lasa putin la frigider, ca sa se intrepatrunda aromele.
Pofta buna!

Etichete: ,

24 ian. 2010

Beef Bourguignon (Boeuf Bourguignon)



Scroll down for English recipe




Am gasit aceasta minunata reteta pe site-ul FXcuisine.
Dureaza cam mult, dar e tocmai buna pentru un pranz de week-end. Si de asemenea se si poate reincalzi foarte usor.

  • 1 kg carne vita mai proasta (pentru ca o sa fiarba 2 ore, iar cea foarte frageda se topeste)
  • 200 g bacon
  • 300 g ciuperci proaspete
  • 800 g ceapa mica (salote)
  • 1 lingura pasta de tomate
  • 50 g unt 
  • trei linguri de faina

Marinada:
  • 3 catei usturoi taiati in 4
  • 2 cepe mari taiate solzi
  • 1 morcov taiat mic
  • 4 cuisoare
  • 2 foi dafin
  • 1 lingura piper boabe negru, zdrobit putin
  • patrunjel, cimbru
  • 1 l vin rosu 
  • 1 cana brandy (de mere daca se poate)

Taie carnea cuburi si amestec-o cu legumele intr-un castron.



Pune vinul si brandy



Pune castronul acoperit cu folie alimentara la frigider si lasa peste noapte.
A doua zi scoate carnea din marinata (pe care nu o arunci!) si usuc-o bine cu servete absorbante. Pune 3 linguri de ulei intr-o cratita mare (o sa cuprinda toata mancarea) si prajeste carnea pe toate partile, pana devine maronie.



Separat strecoara marinata si incalzeste-o.
Acum se face un fel de sos Bechamel cu marinata: topeste untul si adauga amestecand faina. Toarna cate putin din marinata calda, ca sa nu se faca cocoloase.



Pune acest sos peste carne, amesteca si lasa la foc mic sa fiarba 2 ore. Mai poti pune patrunjel si cimbru, daca vrei mancarea mai aromata.

In timp ce mancarea fierbe, se prepara toppingurile.
Taie baconul betigase si prajeste-l la foc mic, pe toate partile.



Scoate-l din tigaie si in sosul lasat prajeste ceapa. Eu n-am gasit ceapa mica si am pus niste arpagic. Trebuia sa pun mai mult, dar m-am plictisit sa-l curat.




Scoate ceapa si pune ciupercile taiate felii. Caleste-le.




Pune toate toppingurile peste carne, adauga pasta de rosii, amesteca si mai lasa la fiert 30 minute.


 Serveste cu garnitura de cartofi fierti sau piure. Pofta buna! 


English version

I found this wonderful recipe on FXcuisine site.
It takes a long time, but it's just good for a weekend lunch. And it also can be reheated.

Ingredients

    
* 1 kg beef meat (a not very expensive cut)
    
* 200 g bacon
    
* 300 g fresh mushrooms
    
* 800 grams small onions (shallots)
    
* 1 tablespoon tomato paste
    
* 50 g butter
    
* Three tablespoons of flour

Marinade:

    
* 3 cloves garlic, cut into 4
    
* 2 large onions, chopped
    
* 1 small carrot, chopped
    
* 4 cloves
    
* 2 bay leaves
    
* 1 tablespoon black peppercorns, crushed slightly
    
* Parsley, thyme
    
* 1 l red wine
    
* 1 cup brandy (apple, if possible)

  • Cut meat in cubes and mix it with vegetables from marinade  in a bowl. Put the wine and brandy. Put bowl in the fridge covered with cling film and leave overnight.  
  • The next day remove meat from marinade (do not throw it!) and dry it thoroughly with absorbent towels.  
  • Put 3 tablespoons oil in a large saucepan  and fry the meat on all sides, until it becomes brown.
  • Separately strain marinade and heat it. Make a sort of bechamel sauce with the marinade: Melt butter and add flour stirring. Pour a little of hot marinade at a time, to not make lumps. Add all the liquid. 
  • Put this sauce over meat, stir and let it simmer over low heat 2 hours. You put parsley and thyme, if you want more flavorful food.  
  • While the food cooks, prepare the toppings. Cut bacon and fry it to low heat on all sides.  
  • Take it from the pan and fry onion. Remove onions and put sliced mushrooms. Cook them.  
  • Put all the meat toppings on meat add tomato paste, stir and let simmer 30 minutes. 
  • Serve with boiled potatoes or mashed potatoes. Bon appetite!


Etichete: , ,

23 ian. 2010

Inghetata cu ciocolata si praline




Ninge afara? Si ce daca! Eu am facut desertul preferat: inghetata.

Aceasta reteta este adaptata (putin) dupa revista GoodFood. Rezultatul arata foarte bine, reteta este usor de facut, dar (cum eu am standarde inalte in ale bucataritului) nota mea este 6/10. Aici este reteta asa cum am facut-o eu (chiar daca m-a dezamagit), dar ma voi gandi cum se poate imbunatati.

Later edit: Sotul meu a spus ca este foarte buna si a mancat doua portii deodata. Prin urmare, mai bine o incercati. Totul depinde de gusturile fiecaruia!
  • 500 ml frisca lichida (sau 400 g frisca naturala, de la cofetarie + 50 ml lapte)
  • 2 linguri zahar pudra (daca frisca nu deja indulcita)
  • 200 g fructe confiate (eu am folosit caise)
  • 50g +100 g ciocolata neagra
  • 50 g zahar brun (sau alb)
  • 50 g fulgi de migdale (sau alte tipuri de alune, sfaramate)

Ia un castron cam de 1litru si  tapeteaza-l fie cu o punga, fie cu folie alimentara.
Taie bucati mai mici caisele si cu un cutit mare ascutit bine taie fin 50 g de ciocolata. Bate bine 400 ml de frisca (daca nu ai  frisca deja batuta). Amesteca usor frisca cu caise, ciocolata si zahar (daca nu e indulcita deja). Toarna in castron, niveleaza, acopera cu plasticul si lasa la congelator peste noapte.
A doua zi fa mai intai pralina: Mai intai pune folie de aluminiu pe o tava si unge-o cu ulei. Intr-o ulcica pune zaharul pe foc mediu, sa se caramelizeze. Ai grija sa nu se arda. Nu amesteca cu lingura, ci misca ulcica, sa se topeasca zaharul peste tot. Pune fulgii de migdale amestecand cu o coada de lingura. Pune repede pe folia unsa si intinde putin cu dosul unei linguri unse cu ulei. Dupa ce s-a racit rupe-o in bucati de diferite dimensiuni.
Pune restul de smantana lichida in ulcica unde ai facut caramelul si incalzeste-o. Daca folosesti frisca de la cofetarie, pune 50 ml de lapte la incalzit. In smantana pune 100 g de ciocolata (taiata mic) si lasa pana se topeste. Pune deoparte sa se raceasca.
Dupa ce s-a racit glazura de cacao, scoate inghetata pe o farfurie si orneaz-o cu straturi de ciocolata. Se presara bucatile de pralina si se pune din nou la congelator. (La congelator pune-o invelita in folie alimentara)



Scoate-o din congelator cu 45 minute inainte de a o servi . Pofta buna.

Etichete: ,

Salata de ton cu porumb




Ce ai nevoie ca sa faci salata? Pai ia uita-te in poza



Plus niste sare.
Scurge uleiul din ton si zeama din porumb, iar salata verde condimenteaz-o dupa gust cu ulei de masline, zeama de lamaie si sare. Amesteca-le si ..... baga mare!



Etichete: , , , , ,

22 ian. 2010

Fusilli cu pui, rosii si sos pesto (Fusilli with chicken, tomatoes and pesto)


Pentru 4 persoane:
  • 1 pachet paste fusilli
  • 300 g pui taiat cubulete foarte mici (poate fi si carne tocata)
  • 1 borcan ciuperci (din cele mai bune)
  • 4 cm de morcov, ras fin
  • 2 cm de telina, rasa fin
  • 1 ceapa mica (sau 3 fire ceapa verde)
  • 5 linguri pasta de tomate
  • cate o lingurita ierburi uscate: oregano, maghiran, menta, busuioc, cimbru
  • sos pesto (reteta o gasesti aici)
  • 4 linguri ulei de masline

Mai intai pune la fiert apa pentru paste (1 litru de apa pentru fiecare 100 g de paste) cu sare. Cand fierbe apa, pune pastele si lasa-le pana ce sunt aproape gata. Pastreaza 300 ml (cam o cana mare) din apa in  care au fiert pastele, strecoara pastele.


In timp ce pastele fierb, pune uleiul la incalzit intr-o tigaie mare. adauga morcovul, telina, ceapa si caleste 3 minute. Adauga ierburile uscate si caleste 1 minut. Adauga puiul si caleste-l putin.



Da focul mic, pune capacul si lasa sa se gateasca puiul. Daca sosul scade prea tare pune un polonic din apa in care fierb pastele. Daca puiul a fost taiat mic, nu dureaza mai mult de 15- 20 minute.
Cand puiul e facut, pune ciupercile, pasta de rosii si apa pastrata dupa ce au fiert pastele.
Amesteca putin sa se omogenizeze si adauga pastele.



Amesteca-le in sos si lasa-le sa fiarba pana ce sunt al dente. Pune pastele cu sosul de rosii in castroane si adauga cate o linguita de sos pesto.




Pofta buna!




Etichete: , , , , , , ,

Sos Pesto (Pesto)







Inca o reteata din minunata mea carte de bucate italienesti "Pasta all'italiana".

Este un sos care are la baza frunze proaspete de busuioc. Le poti gasi in orice supermarket, sunt cam scumpe, dar sosul e o bunatate.

Pentru 4 persoane
  •  2 maini frunze de busuioc
  • 1-2 linguri muguri de pin (pinoli)
  • 30 g parmezan ras (+ 30 g pecorino ras , daca ai)
  • 4 catei mici de usturoi (sau 2 mari)
  • ulei de masline, sare
Mugurii de pin sunt niste alune mici si lunguiete. Eu  le-am gasit in Bucuresti in Piata Matache la o taraba.
Cel mai usor sosul se face cu mixerul vertical.  Reteta originala spune ca se face intr-un mojar. Tu alegi.
Frunzele de busuioc se sterg cu atentie cu un servet, nu se spala, pentru a nu-si pierde aroma. Daca nu-ti place aroma de busuioc, poti pune jumatate din cantitate patrunjel.

Prin urmare: pune busuiocul, usturoiul, mugurii de pin si sarea intr-un pahar si mixeaza bine. Adauga parmezanul ras. adauga cate putin ulei de masline, ca la maioneza pana ce obtii o crema consistenta.
Foloseste-l la paste, lasagne, pizza.




Etichete: , , , , , ,

21 ian. 2010

Supa - crema de mazare uscata (Creamy dry pea soup)






  • 300 g mazare uscata
  • 4 l de apa 
  • 1 morcov mic ras fin
  • 1 ceapa taiata fin (sau 3 cepe verzi)
  • 4 catei de usturoi taiati fin
  • 5 linguri de ulei
  • sare, piper dupa gust

Spala bine mazarea si pune-o la fiert  in apa, pana cand e fiarta bine. Daca a scazut prea mult, completeaza cu apa.
In acest timp caleste legumele in ulei.
Mixeaza mazarea intr-un blender, pune-o cu zeama cu tot intr-o oala curata, adauga uleiul cu legume, sare si piper si fierbe inca 5 minute.
Serveste cu paine prajita si patrunjel tocat marunt. Pofta buna!

Etichete: , ,

20 ian. 2010

Curry rosu de pui (Thai red curry with chicken)


Am fost zilele trecute la Mega Image si am gasit borcanele cu Curry Rosu (De altfel mai toate ingredientele din reteta asta le am de acolo) si m-am gandit sa incropesc o reteta thailandeza, inspirata de pe condimenteweb.ro

Cam asa arata ce am folosit




adica
  • 500 g piept de pui taiat cubulete mici
  • 2 borcane cu amestec de legume chinezesti (muguri de soia, porumb tanar, bambus felii, castane de apa felii)
  • 2 linguri pasta curry rosu
  • 3 catei de usturoi taiati fin
  • 2 cm ghimbir ras fin
  • 2 linguri sos de peste (care e folosit in loc de sare)
  • 1 cutie lapte de cocos
  • 1 lingurita zahar brun
  • 1 mana de frunze de busuioc
  • 3 cepe verzi taiate mic
  • 1/2 lingurita praf de chilli (eu n-am avut ardei uscat chilli)
  • sucul de la 1/2 de lamaie 
  • 2 linguri ulei

Pune  uleiul intr-o tigaie mare incalzita in prealabil si lasa-l sa se incalzeasca. Adauga usturoiul si ghimbirul si prajeste putin. Adauga curry-ul rosu si amesteca pana ce uleiul se ridica la suprafata. Pune bucatile de carne si 1/2 din laptele de cocos si gateste la foc mic pana ce carnea e facuta.



Adauga restul de lapte, sosul de peste, zaharul, legumele, chilli, ceapa, amesteca si gateste la foc mediu- mare 5-10 minute pana scade sosul.



Adauga sucul de lamaie si busuiocul, amesteca-le. Serveste cu taietei de orez.

Etichete: ,

19 ian. 2010

Cina in familie (Lunch with my family)







    Astazi urmeaza bucataria italiana partea aIIa  ..... am facut pizza (again!).
    Blatul e ca aici numai ca de data asta dupa ce am scos coca din robot am mai lucrat-o cu mana 5 minute. Dupa ce a crescut timp de o ora am lucrat-o din nou cam 5 minute si am intins-o foarte subtire.  Pe fiecare bucata am pus pasta de rosii si am presarat oregano uscat.
    Si acum fiecare adauga ce ingrediente prefera.
    Eu am avut o pizza numai cu branzeturi (mozzarela, parmezan, cascaval), una cu salami si mozzarela, una si cu rosii cherry. Si bineinteles, peste toate niste busuioc proaspat.
    Pune-le in cuptorul fierbinte bine si lasa-le cam 15 minute. Iti promit ca n-o sa te mai poti opri din mancat (cel putin asa a fost la noi!)
    Si ca desert am avut niste cupcakes facute ca aici   dar in care am pus bucatele de ciocolata.
    Pofta buna!

    Etichete: ,

    18 ian. 2010

    Pasta al aglio, olio e .....chilli






    Am intrat deunazi pe un blog care mie imi place foarte tare (are niste poze, de-ti ploua in gura!) , cel al lui Mazilique si am vazut reteta ei pentru clasicele Pasta al aglio, olio e pepperoncino (adica paste cu usturoi, ulei si ardei iute). Mi-a facut asa o pofta, incat in seara asta chiar daca nu aveam toate ingredientele a trebuit sa fac ceva asemanator.


    Cred ca este cea mai simpla reteta de paste facuta vreodata. Nu a fost prea pe gustul meu, dar merita incercata, asa pentru variatie.




    Ce am folosit eu:
    • 4 catei de usturoi taiati in cateva bucati + 1 catel intreg
    • 4 ansoa (asta e optional, da' aveam prin casa)
    • ulei de masline extravergine (cam 100 ml)
    • paste (la mine au fost pappardelle)
    • niste ardei iute taiat mic (eu n-am avut, asa ca am folosit pudra de chilli)
    • busuioc verde sau patrunjel, taiate marunt
     Mai intai am pus usturoiul taiat si chilli in ulei si l-am lasat 1, ora ca sa aromatizezeze uleiul.
    Am fiert pastele in apa cu sare dupa cum a scris pe cutie. In timpul asta intr-o tigaie am pus putin ulei si am prajit catelul de usturoi. L-am scos din tigaie cand a devenit auriu, am pus fileurile de ansoa si am amestecat pana s-au topit. Am adaugat 1 polonic din apa in care au fiert pastele, apoi pastele si uleiul aromatizat (strecurat). Am amestecat bine sa se intrepatrunda aromele si sa scada apa, am presarat verdeata si..... gata mancarea!
    Pofta buna!

    Etichete: , , , , ,

    17 ian. 2010

    My very first cupcakes


    Ma tot intrebam de ce americanii (care se stie ce "buni" bucatari sunt) iubesc atata aceste cupcakes. Si am gasit explicatia : se fac nemaipomenit de usor si de repede.  Intr-o ora ai facut prajiturele sa-ti ajunga o saptamana. Si sunt si gustoase. Asta am pus eu in primele mele cupcakes

    • 175 g unt (moale daca se poate)
    • 175 g zahar tos (eu am pus 125 g brun + 50 g alb)
    • 115 g faina + 60 g cacao
    • 3 oua
    • 1 lingurita praf de copt
    • coaja rasa si zeama de la o portocala
    • cate ceva pentru pus deasupra (ciocolata, fulgi de migdale, bombonele si ce mai ai prin casa)
    Mai intai pune hartii de briose in forme. Ies cam 24 de prajituri. Si incalzeste cuptorul la 185 grade (mediu).
    Amesteca cu mixerul untul si zaharul pana se omogenizeaza bine (pana rezulta o pasta pufoasa).



    Asta spune cartea. Da' mie mi s-a taiat compozitia, de bun ce a fost untul (85% grasime!). Nu-i nimic, am continuat batutul si am adaugat ouale unul cate unul.
    Asa ar trebui sa arate dupa ce ai pus ouale



    Dupa, am pus coaja +sucul de portocala, am amestecat putin. Am pus si faina + cacao+ praf de copt (pe care le-am dat inainte prin sita sa nu fie cocoloase). Am batut cu mixerul pana s-au incorporat bine.
     Daca vrei poti pune si ciocolata in ele



    Si am umplut formele, cam doua treimi pentru ca ele cresc.
    Le-am lasat cam  15-20 minute (sau cam asa ceva, pentru ca mirosea asa de bine in casa, ca am pierdut notiunea timpului). Le-am incercat daca sunt coapte cu o scobitoare.
    Le-am lasat sa se raceasca si am pus deasupra niste ciocolata topita si fulgi de migdale.
    Aaa! Si am incercat si formele de inimioara pe care abia le-am cumparat. Pe alea le-am bagat in niste nuca de cocos colorata.
    Au aratat cam asa
    Bun , bun! Pofta buna si tie!


    Etichete: , , ,

    16 ian. 2010

    Lasagna cu spanac (Spinach Lasagna)


    Azi a fost randul bucatariei italienesti.

    Ingrediente:
    • 8-10 foi de lasagna (in functie de cat de mare e tava)
    • 500 g carne de pui tocata
    • 1 morcov mediu, ras mic
    • 100 g telina, rasa mic
    • 1 ceapa medie, tocata marunt
    • 200 g spanac (proaspat sau decongelat)
    • 200 ml vin alb
    • 4 linguri pasta de tomate
    • 150 g smantana grasa
    • cate o lingurita de: oregano, maghiran, busuioc, menta (uscate)
    • sare, piper dupa gust
    • 6 linguri ulei de masline
    • 2 globuri de mozzarela (sau 300 g cascaval ras)



    Intr-o tigaie mare  incalzeste uleiul si caleste ceapa, morcovul si telina pana se inmoaie, la foc mediu. Adauga condimentele si mai caleste 1 minut.
    Adauga carnea, amesteca si gateste 15 minute (ai grija sa nu se arda carnea). Adauga vinul, sarea, piperul si gateste la foc mic pana ce carnea e facuta. Adauga pasta de tomate. Daca sosul nu e destul de apos mai aduga apa. Lasa la foc sa fiarba 2 minute.

    Incalzeste cuptorul la 180 grade.
    Intr-o tava pune pe fund 4-5 foi de lasagna, pana se acopera. Pune peste, jumatate din sosul de carne. Imprastie spanacul pe toata suprafata. Acopera cu alt strat de foi de lasagna si peste ele pune restul de sos. Deasupra imprastie smantana (in care poti pune o lingurita de nucsoara praf). Pune tava in cuptor pentru 20 de minute.
    Dupa acest timp incearca cu o furculita daca sunt fierte foile de lasagna. Daca nu, mai lasa 5 minute. Daca da, pune mozzarela deasupra si mai baga in cuptor cca 10 minute, ca sa se topeasca si sa se aureasca.

    Serveste lasagna calda, cu salata verde. Pofta buna!





    Etichete: , ,

    15 ian. 2010

    Dal Shorva- supa de linte indiana (Indian lentil soup)






    Si cum bucataria indiana e una din preferatele mele, m-am gandit sa incerc ceva pentru felul intai.
    Dal (sau dhal) e numele dat diferitelor tipuri de linte, iar "shorva"cred ca e inrudita cu ciorba noastra.

    Ingrediente (Pentru 4 portii)
    • 300 g linte rosie
    • 1 lingurita curcuma
    • 1/2 lingurita chilli pudra
    • 1 lingurita chimen pudra
    • 2-3 frunze de dafin (ar trebui sa folosesc frunze de curry,
    • 1/ 4 lingurita cardamom praf
    • 2 lingurite mustar boabe (alb sau negru)
    • 2 catei de usturoi rasi fin
    • sare, piper dupa gust
    • felii de lamaie



    Indicatii:
    Spala bine lintea si pune-o la fiert cu urmatoarele 6 ingrediente in 4 l de apa. Fierbe la foc mic pana ce lintea este fiarta. Scoate frunzele de dafin.
    Amesteca supa sau paseaz-o putin cu o lingura ca sa aibe o consistenta mai fina.
    Soteza usturoiul si semintele de mustar in ulei pana se auresc. Adauga in supa si mai fierbe la foc mic 5 minute.
    Scoate coaja si partea alba de pe lamai si pune cate o felie in fiecare farfurie. Pune supa deasupra si seveste-o calda cu paine.


    Etichete: , ,

    14 ian. 2010

    Curry de pui ca la mama lui acasa (Indian's mom Chicken Curry )


    Intrucat lucrez intr-o comunitate multiculturala, m-am gandit sa incerc cateva retete asa cum sunt facute de colegii mei. Reteta seamana cu Biryani de pui, ceea ce ma face sa cred ca incep sa ma pricep la mancarea indiana (vaaaai ce modesta sunt :)  )
    Eu am facut ca garnitura orez cu seminte de mustar negru.

    Multumesc, Vanita, pentru aceasta reteta.

    Ingrediente:
    • 500 g carne pui
    • 250 g ceapa (tocata marunt)
    • 2-3 rosii medii (taiate mic)
    • 2 cm ghimbir, ras fin
    • 2 catei de usturoi, ras fin
    • 1/2 lingurita chilli pudra
    • 1/2 lingurita curcuma (tumeric) pudra
    • 2 linguri iaurt
    • 1/2 lingurita piper negru, pudra
    • sare dupa gust
    • 50 ml ulei (din care pui deoparte o lingura)
    • o legatura de patrunjel, frunzele taiate

    Marineaza puiul in iaurt, jumatate din chilli, sare, piper pentru 1/2 de ora. Pune uleiul intr-o tigaie si incalzeste-l. Prajeste putin ghimbirul si usturoiul, apoi ceapa pana cand e aurie. Adauga rosiile, pudra de chilli ramasa, pudra de curcuma si gateste 1 minut, amestecand sa nu se prinda.
    Intr-o tigaie separata pune lingura de ulei si gateste carnea pana cand e facuta. Pune carnea peste sos, amesteca si mai gateste 5- 10 minute. Cand e gata, pune frunzele de patrunjel si serveste cu orez sau paine.
    Pofta buna!

    English version 

    Citeste mai departe. Do you want to read more?

    Etichete: ,

    13 ian. 2010

    Ciocolata pana la moarte (Death by chocolate in my version)



    Scroll down for English version


    Ultimele doua postari ale mele au fost blaturi, pe care le-am folosit la acest innebunitor tort de ciocolata. El cuprinde doua blaturi:

    Blatul Genoise pe care il gasesti aici
    Blatul de bezea pe care il gasesti aici

    De asemenea are si doua creme: Mousse de ciocolata si Ganache. Este un tort mai laborios, dar merita !

    Citeste mai departe. Do you want to read more?

    Etichete: , ,